Ett odlingsår i norr

Här beskriver Maria och Ulrika från Bibbloredaktionen hur ett odlingår kan se ut i Norrbotten. Boktipsen i artikeln är ett litet urval av både årets nya trädgårdsböcker och några äldre favoriter som finns att låna hos oss. 

Efter nyår börjar det att klia i fingrarna. Frökatalogerna kommer i brevlådan och vilda planer som innefattar betong, näckrosor och en massa grävande dyker upp i huvudet. I februari känns det fullkomligt glasklart att jag ska sätta en hel påse rotsellerifrön. De är ju inte större än ett halvt sandkorn och ugnsrostad rotselleri är ju bara så gott. Fast jag borde veta bättre så börjar jag sätta frön som sedan gror och kommer upp alldeles för fort. Allt blir en tanig, trasslig röra. Det är bara att börja om från början.

Kriserna kommer - garanterat 

I mitten av april går det knappt att se ut längre för växtligheten som trängs på fönsterbrädor och alla andra plana ytor. Om det är en varm vår lockas jag förköpa mig på länets handelsträdgårdar, bara för att några veckor senare svära åt minusgrader, snöglopp och hungriga harar.  

I mitten av maj städar jag växthuset och sköljer ur de stora krukorna. Nu början väntan på att äntligen få plantera tomater, gurka, paprika och kanske en physalis. När jag så har pyntat växthuset med en solskyddande gardin, burit in en liten fåtölj och ett bord med ljuslykta så kan jag inte hejda mig. Det är omöjligt. Jag bär in alla plantor och gräver ner i härlig ny jord. På kvällen tänder jag lyktan och bara sitter där, njuter och drömmer drömmar om plantor som når ända upp i växthusets tak. En skön känsla av barndomens berså, precis som hos farmor. 

Då kommer kris nummer två: kallnätterna. Har aldrig slagit fel. Jakten på 40 meter jordad kabel inleds, alla utrymmen genomsöks. När jag sedan har kopplat in värmeelementet för att rädda sommarens drömmar och höstens skörd kan jag äntligen andas ut. 

Den vårdslösa sommaren? 

Så en dag är sommaren äntligen här. Långkalsonger byts mot shorts och allt som stått och väntat i krukor ska ut, frön ska i jorden och grillen går varm. Om jag nu har tid att äta, på sin höjd blir det en filtallrik på altanen medan jag ser ut över pallkragar och rabatter som väntar på att bli fyllda av växtlighet. Och den där lilla vrån i hörnet av trädgården som nyligen besåtts för att bli en äng för alla våra viktiga små insekter. Jag är lugn. Jag har en plan. 

Tiden går och jag blir allt mer vårdslös. Plantor trycks ner där det finns plats och växthuset svämmar över. Till slut är det äntligen dags att ta en paus och bara njuta i hängmattan med en bok och något gott att dricka. 

Men då dyker ogräset upp! Ett annat inte lika lustfyllt arbete tar vid. Vissa år när jag summerar så är det bara att konstatera att kvickroten och våtarven har övertrumfat skörden av morötter. Andra år kämpar jag mot sniglar och andra kryp. Ibland vill jag bara stanna tiden när det är som vackrast, släpljus över ringblommor och svalt gräs mot barnens fötter.

Odlarens tidslinje liknar årsringarna 

Efter en förhoppningsvis bra sommar (sol på dagen och regn på natten) blir dagarna allt kortare och är inte längre lika varma. Kanske har någon glädjedödare redan på midsommarafton påpekat vad som väntar. Att det roliga ligger bakom oss och nu går vi mot mörkare tider. 

Har jag odlat grönsaker så är det dags för skördetid. Det syltas, saftas, torkas och fryses in. På kvällarna smyger jag som en vålnad bland blommorna och täcker dem för att hindra frostens angrepp. Igelkotten smaskar kattmat under vinbärsbuskarna och en dag flyttar tranorna söderut med ett vemodigt trumpetande. Eller så är de lyckliga att vara på väg till värmen? Det känns trist att plocka in de sista luktärterna och vara den som stannar kvar och härdar ut. 

Men den som har en trädgård lever inte längs en linje med en början och ett slut. Den som odlar går i cirklar som liknar årsringarna på ett träd. Erfarenhet läggs till erfarenhet med vetskapen om att ingenting kommer någonsin att bli färdigt. Och snart börjar allt om igen.

Vacker och tidlös trädgård av Ellen Forsström
Drömmer du om en vacker, lummig och tillåtande trädgård där det känns som att tiden har stannat? Där tusenskönor vandrar ut i gräsmattan, vårlökar bildar mattor och ängar omsluter fruktträden. En hållbar, lantlig och tidlös plats där växterna tillåts breda ut sig. Där det vilda får vara med och måla trädgårdstavlan. En trädgård för framtiden. 

Vildare rosor av Marika Delin
Lättodlade, friska och vackra med enkla blommor och lysande nypon. Upptäck och plantera de länge förbisedda vildrosorna som älskas av pollinatörer och håller rådjuren borta med sina taggar. De är dessutom oerhört härdiga och många går att odla över hela landet. Från muminrosen med sin intensiva röda färg till vingrosen med sina spektakulära taggar.

Pumpa av Alva Herdevall
Lär dig odla, lagra och laga pumpa – med spännande recept från Japan och Italien till Mexiko och USA. Det är också berättelse om en av världens äldsta kultiverade grödor, från dess ursprung i en utdöd värld befolkad av mastodonter och jättelika sengångare till pumpans resa på portugisiska skepp över världshaven och in i litteraturen, köket och konsten.

Konsten att odla gratis av Simon Akeroyd
Växtförökning är ett enkelt och framför allt billigt sätt att skaffa fler växter till trädgården och hemmet. Här lär du dig de mest effektiva metoderna för att föröka växter. Här finns lättbegripliga beskrivningar på hur man delar plantor, tar sticklingar samt samlar och sår frön. Denna praktiska och inspirerande guide fungerar både som en ovärderlig följeslagare för nybörjare och som inspirationskälla för erfarna odlare.

Budgetträdgården av Filip Johansson 
Boken är fullknökad med tips på smarta lösningar som gör att du såväl sparar pengar som maximerar din odling. Du får till exempel massor av tips om hur du blandar egen jord, gör olika sorters komposter, verktyg, näring, hur man motar bort skadedjur, fixar klätterstöd och delar plantor. Inte nog med att du sparar pengar, du kommer också att sätta en unik prägel på din trädgård och säkerligen bli mer kreativ.

Taylor och Surtanten av Jenny Neikell och John Taylor

Boken visar hur du bygger en grönsaksodling från ingenting, hur du planerar, sår och planterar, vattnar, gödslar och gräver. Men den visar också hur du tar till vara allt det som du skördar, med olika metoder som fermentering, pickling, frysning, syltning och torkning. Helt enkelt hur du fyller ditt skafferi!

Tomater : odla för hela året  avJohnna Gilljam

Här får du lära dig allt från frösådd till att driva upp tomater samt hur du tar vara på dem efter skörd. En bok om att odla på fönsterbräda, balkong, friland och i växthus. Nya spännande tomatsorter varvas med trogna klassiker. Och planerar du din tomatodling och väljer rätt sorter kan du faktiskt äta dina egna odlade tomater året om.

Odla kallt av Theres Lundén

När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.

Den lilla farmen i stan av Linda Holtby Drömmer du om en balkong eller trädgård som prunkar av ätbara godsaker? Om hemgjorda teer och ett husapotek? Eller höns som sprätter på tomten? Då är det här boken för dig! I Den lilla farmen i stan får du lära dig om odling, hållbarhet och hur du skapar en självhushållande livsstil, även om du bor i stan. 



Lustodla av Charlotta Björnulfson
Lustodlare använder mycket täckväv, som när den lagts på plats får ligga kvar på samma ställe i decennier utan att flyttas. Väven gör att man slipper gräva, slipper rensa, slipper kupa, slipper gallra och nästan helt slipper vattna. Till skillnad från traditionell täckodling slipper man också tillföra nytt material när det gamla multnat. I och med att livet under väven inte störs av grävande och annat, få de ro att bearbeta jorden så att den blir lucker och mycket bra att odla i.  

Odla i köksträdgård, fönster & rabatt av Jessica Lyon 

Följ årstiderna och lär dig att odla på ett hållbart och kreativt sätt. Vinterså grönsaker i snön i januari, bygg kallbänkar i februari, sätt förodlad potatis i maj, odla gurka i hink i juni och spira mikrogrönt på fönsterbrädet i november. 

Året i en liten trädgård av Erik Dahlin och Patrick Oscarsson

Från en karg jordplätt i en parhusträdgård har författarna skapat sig en prunkande oas. En föränderlig trädgård som byter skepnad mellan årstiderna och från år till år. Här trängs dahliorna med kronärtskockor och allium, mellan vallmo och klint på ängen kikar vaktlarna fram.

Odla blommor av Hanna Wendelbo

Att ha en trädgård så full av vackra blommor att du alltid kan plocka generösa buketter och göra stiliga arrangemang behöver inte vara en dröm. Odla sommarblommor! Det är lättare än du tror och ju fler sorter, desto bättre. Då har du alltid mycket att välja på och blomsterprakten lockar bin, fjärilar och andra pollinerare till din trädgård.