Äntligen sportlov!

Idag kan sportlovet vara en välkommen paus från skola och arbete. Även om utomhusaktiviteter är populära, så finns det saker att göra med familjen inomhus också.

1940 införde Bränslekommissionen det så kallade kokslovet för att spara på uppvärmningen av skolor. Detta på grund av ransoneringen under krigsåren av stenkol och koks, vilket vanligen användes för att elda med. För att ge lediga skolbarn sysselsättning anordnades olika aktiviteter, främst med fokus på friluftsliv.

Läs högt - även när ditt barn blir äldre

Sportlovet kan också vara en vecka att få chansen att läsa lite mer tillsammans. Vi på Biblioteken i Norrbotten tycker att högläsning är toppen! Inte bara för att det är bra för barns språkutveckling utan för att det blir en mysig stund tillsammans. Här kommer en tipslista!

 1. Högläsning

  Vi på Biblioteken i Norrbotten tycker att högläsning är toppen! Inte bara för att det är bra för barns språkutveckling utan för att det blir en mysig stund tillsammans.

Boktips för sportlovslediga barn och ungdomar

 1. Boktips 6-9 år

  En trevlig stund blir ännu bättre med en spännande, läskig eller rolig berättelse. Den bästa boken minns du för alltid. Att läsa själv eller tillsammans. Den här listan har barnbibliotekarier på Luleå stadsbiblioteket tagit fram.

 2. Boktips 9-12 år

  En bra bok är en paus från verkligheten, skola, träning, tjatiga föräldrar och krångliga kompisar. Denna tipslista har barnbibliotekarierna på Luleå stadsbibliotek tagit fram. Bli uppskrämd, glad eller förtrollad.

 3. Boktips 13-18 år

  Ibland känns det som om du är den enda personen som någonsin upplevt det som händer just nu. Om du vill så kan böcker vara vännerna som alltid finns där och som aldrig sviker. Här tipsar våra ungdomsbibliotekarier på Luleå stadsbibliotek om sina absoluta favoriter.

Fler tips från personalen

 1. Förstörda bevis

  By: Fichtelius, Erik Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  En mycket bra och viktig bok om ett ämne som nämns allt som oftast i medierna. Det visar sig att även barn kan påverka hot om besparingar.

 2. Skidresan

  By: Borg, Sofie Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Texas, Vegas och deras familj har åkt till fjällen för att åka skidor i en vecka. Det blir en spännande vecka med en lurig snöbjörn.

 3. Hästen på Vinga

  By: Eriksson, Malin Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Lovis högsta dröm är att få träna och tävla inom ridsport. Eftersom de inte har råd med egen häst åt Lovis så går hon på ridskola, men hon är less på att bara vara en i gruppen där alla ska göra likadant samtidigt.

 4. Ellinor

  By: Bredow, Katarina von Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en bok om livet i en 6:e-klass med situationer som mycket väl kan kännas igen från vilken skola som helst. En mycket läsvärd serie av en rutinerad ungdomsboksförfattare.

Show more...

 1. Pysselpåse

  Hämta en gratis pysselpåse på Björkskatans bibliotek. Påsens innehåll passar för ca 3-10 år och räcker till 1 eller 2 barn.

 2. Vinterglöd! Bokutflykt med priser 3-6 mars 2021

  Vinterglöd är en fyra dagar lång vinterfestival i Haparanda och Torneå med härliga aktiviteter för både stora och små. Biblioteket organiserar en bokutflykt för hela familjen med chans att vinna fina priser.

 3. Sportlovsquiz

  Tävla med Björkskatans bibliotek under sportlovet och få chans att vinna ett fint pris. Sista dag att tävla är 14 mars. För dig upp till 18 år.

Show more...

Audience:

Tags:

Written by: Webbredaktionen Monday, March 8, 2021