2020 års bästa från Luleå

Förra året kom det ut många bra böcker, personalen i Luleå har valt ut dessa. Några av tipsen finns också som e-böcker, så de kan du ladda ner och läsa eller lyssna på direkt.

När Doris en dag får vara på hunddagis träffar hon flera andra hundar som var och en har sin egen speciella uppgift, men vad har Doris för uppgift? Hon tycker om att ligga på rygg och titta på sina tassar, men räcker det? Passar hon att bara vara som hon är? Som sällskapshund åt sin tant. För ålder 0-5 år. 

Dekorationslist i orange.

En berättelse om att landa i en ny familjekonstellation och bit för bit hitta sin plats i den. För ålder 0-5 år. 

Dekorationslist i orange.

De två råttorna Daisy och Spolen hittar en flaskpost. Brevet har blivit blött och bokstäver har flutit ut. Men detta går att läsa: Kom Öde Ö Rädd. Någon måste räddas. För ålder 0-5 år.

Dekorationslist i orange.
Månne är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan hen. Hur svårt kan det vara? Inte ett dugg svårt! Därför ska hen börja youtuba. Hen ska bli världens yngsta youtuber ever! För ålder 6-9 år.

Dekorationslist i orange.
Fantastiska bilder drar in läsaren i den här spännande berättelsen om mod och vänskap. Perfekt för dig som älskar Handbok för superhjältar. För ålder 6-9 år.

Dekorationslist i orange.
Magi och kärlek i ändlöst vackra Tornedalen. Längtar redan efter nästa del i serien! För ålder 9-12 år.

Dekorationslist i orange.
Boken för alla som vill lära sig mer om barn & ungdomars rättigheter. Superbra! För ålder 9-12 år.

Dekorationslist i orange.

Pelle är 15 år och en fena på matte. Han börjar arbeta för bröderna Tjej, hans nya arbetsgivare visar sig vara hjärnorna bakom Sveriges farligaste förbrytarliga. När Pelle får i uppdrag att ta hand om deras systerdotter Szofia blir inget som vanligt igen. För ålder 12+.

Dekorationslist i orange.

Alma känner sig ensam, hennes föräldrar ska skiljas och hon känner att hon lämnas utanför allt. Pappa fattar ingenting men försöker. Mamma har trängt undan sina känslor men vet egentligen hur Alma mår, hennes föräldrar skiljde sig också. Läsaren får följa Alma och mamman parallellt i en berättelse som sträcker sig över 30 år. För ålder 12+.

Dekorationslist i orange.

Pirrig ungdomsbok, läs nu! För ålder 12+.

Dekorationslist i orange.


 En inkännande och finstämd berättelse om en komplicerad mor/dotterrelation i Lettland under senare delen av 1900-talet. Modern är fertilitetsläkare som efter att ha fött sin dotter lämnar hemmet tills mjölken har sinat för att inte förgifta barnet med en mjölk som hon upplever som förgiftad.

Dottern växer upp växelvis hos mamman och morföräldrarna och har uppenbara problem med att dricka mjölk. I vartannat kapitel får vi mammans och dotterns synvinkel på hur deras relation förändras genom åren och hur det auktoritära styre som då rådde i Lettland påverkar dem. En bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän den var ”färdigläst”. 

Dekorationslist i orange.
På vägen mellan Jokkmokk och Kåbdalis, i skuggan av den största sorgen man kan bära, börjar en sång växa fram. Inget märkvärdigt, fem strofer bara, men kvinnan som sjunger dem känner hur stegen går lättare för varje rad. Hon går söderut.

Det handlar om människor i rörelse, på skav mot tillvaron, om begär och bekräftelse, om kultfilmen Aliens vid Piteälven, om att spela i det ganska hopplösa bandet Personligt Varumärke och om att gå rakt in i natten med sikte mot Glommersträsk.


Dekorationslist i orange.

Alla som har yngre syskon kan säkert relatera till hur det kan vara. Är det inte så att den som är yngst kommer undan med lite mer än de äldre? I detta fall väldigt, väldigt mycket mer... Annorlunda spänning från Nigeria om två mycket olika systrar.

Dekorationslist i orange.
Vackert skriven, med smärtsamt innehåll. Om familjen som en källa till både kärlek och hat. Att inte passa in och att hela tiden söka en plats där man inte behöver fly från vare sig dåtiden eller framtiden.

Dekorationslist i orange.

Spänning på hög nivå! Ond bråd död och mystik som har sin grund i andra världskriget. Uppföljaren till Blommor över helvetet där vi återigen får följa i fotspåren av kriminalkommisarie Teresa Battaglia.

Dekorationslist i orange.


Varför kan man odla champinjoner men inte kantareller?" Under en svamputflykt får författaren frågan från sin dotter. Han är biolog och vetenskapsjournalist men vet inte svaret. Det blir starten på en resa som tar oss både ner i urberget och ut i världsrymden.

Svampen är en livsform som kan vara miljardtals år äldre än man trott och samtidigt den är en mästare på kommunikation! Svampar kan vara både våra värsta fiender och våra bästa vänner, och trots att de är närmare släkt med djur än med växter är deras liv till stora delar ett mysterium. Välkommen till Svamparnas planet!

Dekorationslist i orange.

  1. Familjen

    By: Bäckström Lerneby, Johanna
I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim. Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. 

Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället".

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem -- en gång för alla. Nominerad till Augustpriset 2020.

Dekorationslist i orange.

  1. Adhd

    By: Borg Skoglund, Lotta
Lättbegriplig faktabok om adhd och biologiska skillnader.

Dekorationslist i orange.

En stark och viktig bok om ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Även bra som ljudbok som är inläst av författaren själv. Augustprisvinnare 2020.

Dekorationslist i orange.
Det här är inte bara den sanna berättelsen om ett brott. Det är också en skildring av Sverige under rekordårens topp, och då inte bara av välstånd och framtidsoptimism, utan även av dess förträngda och mörka undersida.

Fler tips från 2020

  1. Boden listar förra årets bästa läsning

    Vi som jobbar på biblioteket får ofta frågor om vad vi själva läser. Här får du svaret på den frågan när vi presenterar de bästa böckerna vi läst under året.