Boden listar förra årets bästa läsning

Vi som jobbar på biblioteket får ofta frågor om vad vi själva läser. Här får du svaret på den frågan när vi presenterar de bästa böckerna vi läst under året.

Ankis bästa

Kya Clarck bor ensam utanför en liten stad vid kusten i North Carolina. Befolkningen kallar henne lite elakt för "Träskflickan".

Hon lever i lugn och ro i samspel med naturen, men i många år har elaka rykten spridits om henne. Därför blir hon genast misstänkt när en framgångsrik fotbollsspelare hittas död i våtmarken. Men sanningen om Kya är inte den alla tror sig veta.

Christoffers bästa

Det här är en samling texter om komiker från förr, från hovnarrar till ståuppare och hur de speglar deras samhällen.

Röde Orm handlar om ynglingen Orm som hamnar på ett vikingaskepp och reser runt världen. En humoristisk skröna som blandar fornnordisk och österländsk saga.

Paulina är Milanos vackraste kvinna. Alla i hennes närhet bevakar hennes dygd. Själv slits hon mellan viljan att vara ren inför gud och önskan av njutning.

Elisabets bästa

Del 1 i serien Stockholmsgruppen, som handlar om en avdelning inom NOA (Nationella operativa avdelningen). 12 kvinnor hittas drunknade i ett husbilsvrak i Stockholm, samtidigt inleds ett mystiskt upplopp. Utredaren Isabella infiltrerar ett kriminellt nätverk för att få svar.

Ebba, en uppsagd polis, blir kontaktad av en advokat för att få hjälp med ett uppmärksammat fall hon tagit sig an. Plötsligt blir Ebba biträdande jurist och måste träffa alla kollegor som tidigare fryst ut henne.

Ellinors bästa

Den 12:e boken om rättsarkeologen Ruth Galloway. En deckarserie av det snällare slaget, som jag varmt rekommenderar.

En härligt humoristisk roman om en mormor och ett barnbarn som tillfälligt byter liv med varandra för att bryta vardagslunken. Med oväntade resultat.

En romantisk om ett lägenhetshus i New York, där en ny hissoperatör sätter hela huset och desss inneboende i gungning.

En feelgood-roman om ett vackert hus som tillhört samma familj i över femtio år, men där försäljningen av det lyfter på locket till många hemligheter.

Evas bästa

I år har den kommit ut i en lättläst version. Styrkan i hans fina bok är att den lyckas vara både generell och personlig på samma gång. Den borde ges i välkomstpresent till alla migranter som får sin asylansökan godkänd!

Fredriks bästa

  1. W

    By: Sem-Sandberg, Steve

Fredrik, som är ordförande i juryn för Eyvind Johnsonpriset, har passande nog valt den vinnande boken som sin bästa från året. Ur juryns motivering: "En skimrande mörk dokumentärroman. [...] Ett mästerstycke i författarens katedralbygge över Europas blodiga historia".

Lenas bästa

En feelgood-roman som lyckas berätta om den stora ångesten på ett sätt som är både hoppfullt och humoristiskt. Inspirationen fick författaren efter att själv ha genomgått en bröstcancerbehandling.

Malins bästa

En supermysig grafisk roman om en höstmarknad, där två vänner arbetat i fyra år. Men nu ska de börja på college och måste ta varje tillfälle i akt att njuta av marknaden och varandras sällskap, då det är sista chansen.

En stark berättelse om statens tvångsförflyttningar av samer. Boken vann årets Augustpris i fackbokskategorin.

En supermysig grafisk roman om en höstmarknad, där två vänner arbetat i fyra år. Men nu ska de börja College och måste ta varje tillfälle i akt att njuta av marknaden och varandras sällskap, då det är sista chansen.

Marias bästa

En faktabok för barn, om samlande ur olika perspektiv. Den innehåller både tips, exempel på samlingar och historia. Den är skriven och illustrerad av Linnéa Krylén.

En bilderbok som passar för barn 3-6 år, skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Även här handlar det om samlande, då taxen som är huvudkaraktär i boken har en fin samling av pinnar. Boken handlar om att få vara sig själv och att vänner inte behöver vara precis likadana som dig.


Peters bästa

Historien om Sveriges första moderna förläggare, grundaren av samma förlag som gett ut boken. 1835 anlände Albert Bonnier till Stockholm från Köpenhamn, knappt femton år gammal. Två år senare gav han ut sin första bok och när han dog år 1900 var han den främste förläggaren i landet. Men historien är heller inte utan sina kontroverser.

Sandras bästa

En fantasyroman som ställer valet att göra sin plikt mot familj, kärlek och familjelycka mot att riskera jordens undergång. Inga enkla val.


Del 3 i Morrigan Crow-serien av Jessica Townsend som är en favorit hos Sandra. En svensk översättning kommer i slutet av januari. De två tidigare delarna, Nevermoor och Wundersmith, finns på båda språken. På svenska är de mellanåldersböcker, medan den svåra engelskan placerar dem på ungdom. En perfekt serie efter Harry Potter.

Saras bästa

En psykolog är försvunnen och hon eftersöks genom ledtrådar i hennes arbetsmaterial. Dokument där några av våra mest kända monster, däribland Frankensteins monster, får komma till tals med sina problem.


Tre personer möts under 1800-talet och diskuterar möjligheten att väcka döda människor till liv. En av dem är Mary Shelly, författaren till "Frankenstein". Två århundraden senare möts några andra människor för att diskutera robotar. En bok om kroppar, AI och flytande könsgränser.

 

Ulrikas bästa

En klassisk pusseldeckare i kanadensisk miljö. Den finns som bok, e-bok och ljudbok (cd/mp3).

Bokserien heter Imperiets arvingar och handlar om två syskon och ett stort rymdäventyr. Tre delar finns hittills (Bortförda, Järnrosen och  Gravplaneten). Serien är illustrerad av Karl Johnsson.

Serien Drakberidaren har ett fantasy-tema, med drakar och internatskolor och en modig flicka i huvudrollen. Den har hittills två delar: Skuggan och Striden.

Fler tips

  1. 2020 års bästa från Luleå

    Förra året kom det ut många bra böcker, personalen i Luleå har valt ut dessa. Några av tipsen finns också som e-böcker, så de kan du ladda ner och läsa eller lyssna på direkt.