Ödesgudinnan på Salong d'Amour

”Alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår” (George Burns)

Angelika Lagermark är stolt innehavare av frisörsalongen Salong d´amour på Södertorg i Visby på Gotland. Hon är extra glad den här våren eftersom hon efter påsk ska göra sig skuldfri hos sina båda systrar, äntligen har hon sparat ihop till borgenslånen de gick in med när hon köpte salongen.

Det finns två stolar i lokalen och Angelika gör sitt bästa för att få dit kunder som hon kan para ihop enligt ett särskilt kodsystem som hon håller på att lära sin kollega Ricky. I hennes salong blir man inte bara fin i håret, förhoppningsvis hittar man också den rätte. Tro det eller ej, men Angelika har fått till 26 lyckade matchningar.

Sju år tidigare dog hennes man i en bilolycka och Angelika har, trots många goda kärleksråd till andra, inte kunnat gå vidare. Hans kläder och hans arbetsrum finns kvar orörda i det lilla huset innanför ringmuren – ett hus som hon ärvt av sina föräldrar och som hon inte kan sälja.

Döm då om hennes förvåning när hon en dag kommer hem och upptäcker att det ligger en främmande man i hennes säng – en man som påstår att huset är hans, att han köpt det för fyndpriset en miljon, och att Röda korset ska komma och hämta alla hennes möbler dagen efter!

Jag skrattade faktiskt flera gånger under läsningen av den här smått galna boken – men det är en slags deckare som också har allvarliga undertoner, bland annat ekonomisk brottslighet, identitetskapningar och falsk husförsäljning. Här finns också en sol- och vårare som ställer till det för vår godhjärtade hjältinna.

Anna Jansson är en produktiv författare som förutom de välkända deckarna om den kvinnliga polisen Maria Wern också skrivit barnböcker och nu en annorlunda deckarhistoria.

Norstedts förlag 2014

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, August 19, 2015