Övertalning

Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

Goda råd från äldre väninnor ska man inte alltid följa. Det inser Anne Elliot när hon återser den man som hon sju år tidigare bröt sin förlovning med. Ett möte som hotar att vända upp och ned på hennes tillvaro eftersom hon ganska snart inser att hennes känslor för kapten Frederick Wentworth i högsta grad fortfarande är levande.

Det genomgåendet temat i Jane Austens roman Övertalning är ansvar. Anne Elliots liv är uppfyllt av att ta hand om andra. Hon är omgiven av excentriska släktingar som är mer eller mindre beroende av henne, även om de inte vill erkänna det.

Mötet med Frederick Wentworth rubbar Anne Elliots jämnvikt. Är hennes osjälviska uppoffring för släktingarna egentligen en självisk flykt från det ansvar som den samma kärleken lägger på en individ? Och om hon är beredd att ta det ansvaret, innebär det att hon måste skydda Frederick Wentworth från sina känslor? Eller skall hon visa sina känslor så att de kan dela på ansvaret för kärleken?

Som en tryckkokare

Även om Övertalning kanske inte kan beskrivas som Jane Austens mest romantiska bok så är frågan om den inte är en av hennes känslomässigt mest intensiva romaner. Anne Elliots svala yta fungerar som en tryckkokare för alla de starka känslor som inte visas. Varje liten detalj får en känslomässig laddning. Att läsa Övertalning är ungefär som att titta på en handgranat vars säkerhetssprint, sakta, sakta rör sig.

Övertalning finns som att läsa som e-bok.

Den finns även med stor stil.

Övertalning finns som ljudbok på CD-skiva. Inläsare Monica Einarson.

 

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Friday, September 22, 2017