Start för innehåll

Vero hit & dit

Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

Utanför Markus hus finns en liten gårdsplan med grus framför huset. Utanför husen på Björngatan får vem som helst vara på gården. Utanför Markus hus är bara de som bor där förutom Abbe som cyklar omkring överallt på alla gator och gårdar.

Hemma hos Markus är det tyst då hans mamma ofta ligger i sängen bakom den stängda sovrumdörren. Han brukar inte ha kompisar hos sig. Men så träffar han Vero och hon frågar om de kan vara hos honom efter skolan. Vero är ovanlig på många sätt tänker Markus. Hon har flyttat många gånger och hon vet mycket om saker som Markus inte vet någonting om, som till exempel att man kan köpa sex kilo strösocker för lika mycket som ett O´boy-paket kostar.

Katarina Kieri, som är född i Luleå, har skrivit böcker för både barn, ungdomar och vuxna men detta kan sägas vara hennes första bok för mellanåldern. Jag tycker detta är en lättläst och levande skildring av miljön och de olika karaktärerna. Boken kan säkert också lämpa sig bra för högläsning då det finns mycket att samtala och reflektera omkring.

Illustrationer av Helena Lunding Hultqvist.

Lilla Piratförlaget AB,  2014

Boken finns som ljudbok i formaten CD och MP3.

Läs om Katarina Kieri på Norrbottensförfattare.se.

Verksinformation

Utförlig titel:Vero hit & dit /, Katarina Kieri ; med bilder av Helena Lunding Hultqvist
Förlag:Lilla piratförlaget
ISBN:9789187027666
Anmärkning:Originalupplaga 2014

CS Library-RSS

Fler tips från Kristina

 1. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 2. Ossians ovanliga nanny

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ossians ovanliga nanny.
  Karlsson, Ylva

  I Ossians och Samuels familj är det inte som i andra familjer. Efter fritids eller skolan blir barnen inte hämtade av mamma eller pappa utan av en nanny. Men inte nog med detta. Deras nya nanny, som heter Petronella, är mycket ovanlig och efter…

 3. Se upp! Sigge sik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Se upp! Sigge sik.
  Renström, Helena

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 4. Snöret, fågeln och jag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Snöret, fågeln och jag.
  Karlsson, Ellen

  Alla har vi nog någon gång upplevt oss ha en inre röst som talar om för oss att vi inte duger. Selmas inre röst är en fågel som talar om för henne att hon är konstig eftersom hon inte har någon bästis.

 5. Mosters nya hjärta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mosters nya hjärta.
  Paananen, Minna

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas…

 6. Fattigfällan

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fattigfällan.
  Zweigbergk, Charlotta von

  Om fattigdom i dagens Sverige. I den här dokumentära berättelsen följer vi Beata som möter oförståelse för sin fattigdom, både från myndigheter och från sina närmaste. Beskrivningen av den svåra situation som Beata hamnat i är något som verkligen…

 7. Dit vägen leder

  Klicka här för att läsa mer om tipset Dit vägen leder.
  Simu, Rita

  När Laura såg slädskjutsen komma förstod hon att någon kom med bud om att hennes man Kalevi hade avlidit, Det ofattbara hade hänt. Med denna tragiska händelse inleder Rita Simu sin roman Dit vägen leder som utspelar sig i Tornedalen och tar sin…