Start för innehåll

Skymningslandet

Marie Hermanson har en omisskännlig stil. Det handlar ofta om vanliga människor i helt vanliga situationer i hennes böcker. Men sakta, nästan omärkligt, skrapas fernissan av, verkligheten kantrar och människor börjar bete sig rätt udda. Jag gillar verkligen de här överraskningarna, att inte kunna räkna ut vad som kommer att hända.

Martina jobbar svart som städerska på ett hotell och bor tillfälligt på ett andrahandskontrakt. Snart står hon utan bostad och som timanställd har hon inga mänskliga rättigheter överhuvud taget. Hon får hela tiden veta: passar det inte – där är dörren! Inte ens sitt eget namn har hon rätt till. På namnbrickan står det Gull-Britt, då får hon heta det på jobbet. Det är för dyrt att beställa namnbrickor med rätt namn till alla timanställda.

Så efter en riktig skitdag (bokstavligt talat) på jobbet, möter Martina en gammal klasskompis, Tessan, på stan och när Tessan bjuder med henne hem, hakar Martina på. Hem visar sig vara på Glimmenäs herrgård. Där bor Florence, en gammal dam, med Tessan som inneboende husa.

Florence lever i det förflutna. Hon tror att det är 1940-tal, hennes älskade pappa är fortfarande diplomat i Kairo och har oerhört hemliga och viktiga uppdrag, som hon hjälper till med hemifrån Sverige. Martina blir på stående fot erbjuden att börja jobba som sekreterare åt Florence och jämfört med det osäkra städjobbet tvekar hon inte en sekund. Visserligen är lönen inte särskilt hög men då ingår både mat och husrum. Dessutom en välfylld garderob med 40-talskläder, som hon måste använda, berättar Tessan.

Under några veckor lever ungdomarna ett stillsamt och inrutat liv med Florence på herrgården. Även om Florence har ovanliga och lite konstiga krav på flickorna, så är de harmlösa och enkla att tillgodose. Martina njuter av tillvaron, äntligen känns livet enkelt och smärtfritt.

Men då dyker rymlingen Judit upp och strax efter det Pontus och Andreas. Alla ungdomarna erbjuds någon form av anställning och mat och husrum och olika omständigheter gör att alla accepterar. Nu börjar sprickorna visa sig, deras skyddade tillvaro krackelerar och verkligheten gör sig påmind. Vad är de beredda att göra för att kunna fortsätta leva bekymmersfritt på Glimmenäs herrgård?

Det är en fängslande berättelse som innehåller udda, intressanta personer. På ett trovärdigt sätt visar Marie Hermanson hur människor fungerar. Vi kan utföra avskyvärda handlingar när vi känner oss tillräckligt trängda. En första banal händelse leder vidare till nästa, snäppet värre och nästa och nästa.

Albert Bonniers, 2014

Boken finns också som ljudbok på cd, inläsare Kerstin Andersson.

Verksinformation

Utförlig titel:Skymningslandet /, Marie Hermanson.
ISBN:9100116440917503420497891001164469789175034201
Anmärkning:Originalupplaga 2014.

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…