Start för innehåll
Lewispjäserna av Peter May

Lewispjäserna

Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Hilkka Horsma

Lewispjäserna

Det känns lite tomt och sorgligt när jag nu läst klart den tredje och avslutande boken i Lewis-trilogin. För jag vill läsa mer om Fin Macleod på den vindpinade ön Isle of Lewis!

Peter May har ett sätt att berätta som fängslar redan från första inledande prologen. Personerna har djup, äkta känslor. Det är oavbrutet spännande och  miljön fascinerar. Den här trilogin, Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna, är så mycket mer än deckare. Böckerna skildrar de speciella förhållanden som råder på en avlägsen, nästan isolerad plats, där natur, väder och vind har en avgörande inverkan på människorna.

Lewispjäserna tar vid där Lewismannen slutade. Fin Macleod, före detta polis, har lagt bort handklovarna och flyttat tillbaka till ön från skotska fastlandet. Han har återupptagit sitt förhållande från ungdomen med Marsaili, men något saknas i relationen. Alltför mycket har hänt, gamla svek som svärtar ner. En godsägare i trakten anställer Fin som säkerhetschef eftersom de har stora problem med tjuvfiskare. Fins uppdrag är att hitta de personer som satt i system att tömma sjöarna och vattendragen på fisk på godsets mark.

När Fin och hans barndomsvän Whistler är ute i bergen överraskas de av ett kraftigt oväder som orsakar en mosseruption. De stora vattenmängderna gör så att torven glider iväg nedför sluttningen och den sjö som låg i anslutning till mossen forsar ner till en lägre avsats. Den torrlagda sjön avslöjar ett 17 år gammalt försvinnande. På botten av sjön står ett litet, enmotorigt flygplan och i cockpiten hittar de deras försvunna barndomsvän Roddy. Men planet verkar helt oskadat, det har inte kraschlandat och Roddys skador lämnar inget tvivel. Någon har brutalt slagit ihjäl honom.

Än en gång blir Fin indragen i ett mordfall fastän han inte längre arbetar som polis. För att kunna lösa fallet tvingas han revidera sina egna minnen från uppväxten. Var kompisgänget så sammansvetsat och kamratligt som han till en början vill minnas?  

Modernista, 2015

Boken finns också att låna som ljudbok på CD och Mp3, inläsare Mats Eklund.
För dig med läsnedsättning finns boken även som talbok Daisy, inläsare Dan Kandell. Läs mer om läsnedsättning >>>

 

Svarthuset

Klicka här för att läsa mer om tipset Svarthuset.
May, Peter

Nu har jag fått en ny favorit bland deckarförfattarna! Jag dras oemotståndligt till dessa böcker som utspelar sig på karga, vindpinade öar långt från civilisationen.

Lewismannen

Klicka här för att läsa mer om tipset Lewismannen .
May, Peter

Äntligen är väntan över, nu har Lewismannen anlänt! Uppföljaren till Svarthuset har allt som jag förväntade mig! Visst är det här en bok som tillhör genren deckare, men den är också så mycket mer.

 

Verksinformation

Utförlig titel:Lewispjäserna /, Peter May ; översättning av Charlotte Hjukström
Originaltitel:
The Chessmen.
Originalspråk:Engelska
Förlag:Modernista
ISBN:9789177010203
Klassifikation:
Anmärkning:Första svenska upplaga 2015
CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…