Start för innehåll

Pojken vid forsen

För den som tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i vår närmiljö här i Norrbotten finns nu Pojken vid forsen. Det är en finstämd släkthistoria om pojken Vilmo. Vi får följa Vilmo från hans födelse på 1880-talet ända fram till hans död på 1950-talet.

Den här berättelsen har must och färg, personerna skildras trovärdigt. De har alla både bra och dåliga egenskaper, de är människor av kött och blod. Det här är en debutroman som ger mersmak.

Vilmo föds utom äktenskapet och tas om hand av sina morföräldrar fram till sex års ålder. Modern hälsar på sporadiskt när hon kan. För Vilmo är det här ett oerhört svek, hans mor vill inte ha honom. Inte ens som vuxen kan Vilmo förstå den sorg det innebar för modern att lämna bort honom.

När Vilmo är sex år dör mormodern i kräftan. Han hamnar först på fattighuset och senare blir han utauktionerad och kommer till Karolina Junttis hushåll. Han får det inte lätt när husmor har svårt att acceptera hans närvaro och han blir orättvist behandlad. Vid tolv års ålder rymmer han på senvåren från gården. Han åker skidor i flera mil för att leta upp sin morbror som bor i en annan by.

Siv Berglund är född och uppvuxen i Gällivare. Efter studenten på 1960-talet flyttade hon söderut. På 1990-talet återvände  hon till Norrbotten och Luleå. Efter sin pensionering deltog hon i en skrivarkurs, Skapande svenska, på Luleå universitet och där föddes boken Pojken vid forsen.

Ord & visor, 2015

Verksinformation

Utförlig titel:Pojken vid forsen /, Siv Berglund.
Förlag:Ord & visor
ISBN:91879491569789187949159
Anmärkning:Originalupplaga 2015.

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…