Start för innehåll

En enkel till Antibes

Även om filmen behandlar svåra ämnen som otrohet, rädslan för att vara oälskad av sina barn och våld i nära relationer så är den ändå en riktig ”Feel Good”-film vars främsta mål är att underhålla.

Intresset för äldre heterosexuella män är stort inom svensk populärkultur. Och inte vilka män som helst utan surmulna gubbar som visserligen har vissa svårigheter med att visa sina känslor men ändå besitter ett hjärta av guld.

Änklingen George hemsöks av tre andar som han på olika sätt svek under deras livstid. Han har också svikit sina två barn som han har en distant och kylig relation till. Till hans stora förvåning beslutar sig barnen för att komma och hälsa på honom på hans födelsedag.

Botgöring

Det visar sig att barnens egentliga ärende är att sälja huset och få George inskriven på ett ålderdomshem. Med motvillig hjälp av den tjuvaktiga hemhjälpen beslutar sig George för att ge sig ut på sitt livs resa till Antibes. Även om George reser genom ett faktiskt Norrbotten färdas han också genom ett generiskt glesbygds-Sverige där den som ger sig ut i skogarna riskerar att gå vilse och försvinna.

Georges resa kan också tolkas som ett metafysiskt botgöringsdrama. När han tillslut försonas med sina demoner belönas han med att hans innersta dröm besannas.

En stor anledning till att En enkel till Antibes fungerar så bra som den gör är huvudrollsinnehavaren Sven-Bertil Taubes förtjänst.

Regi: Richard Hobert

Tal på svenska. Textad på svenska och norska för hörselskadade.

Verksinformation

Utförlig titel:En enkel till Antibes, [Videoupptagning] /, producent: Håkan Bjerking ; en film av Richard Hobert ; manus och regi: Richard Hobert.
Originalspråk:Svenska
Språkanmärkning:Tal på svenska, textad på svenska för hörselskadade och norska.
Förlag:SF
Id:514047
Anmärkning:Originalupplaga: Eyefeed ; Cimbria Film, cop. 2011. Region 2; bildformat: widescreen version (1.85:1); ljudformat: Dolby digital 5.1.
Upphovsnotering:Skådespelare: Sven-Bertil Taube, Rebecca Ferguson, Dan Ekborg, Malin Morgan, Iwar Wiklander, Torkel Petersson, Catherine Rouvel ... ; foto: Jens Fischer ; musik: Björn Hallman.

CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).