Start för innehåll

Song for Mirka

Mitt i vinddraget från Norrbotten Big Bands blåsare står jag med min fiol och ska försöka hänga med dom riktiga proffsen. På sin amerikaklingande svenska förklarar orkesterledaren Tim Hagans att det nog ska gå alldeles utmärkt. Snart blir det åka av! Men hur har jag hamnat här? Det måste bero på Mirka Siwek!

Trots titeln är den här boken ingen självbiografi utan historien om hur en gammal militärorkester genom skicklighet, nytänkande och musikaliskt kunnande blev Sveriges mest framstående jazzorkester, internationellt känd och uppskattad. Mirka Siwek är från början dansare, men jobbade 18 år som kultursekreterare i Poznan, Polen. 1986 kom hon till Sverige och från 1989 till 2012 var hon först producent, senare orkesterchef för Norrbotten Big Band, NBB.

I dag är NBB ett begrepp i Jazzsverige, men så har det ingalunda alltid varit. Början står att finna 1971 när den gamla militärmusiken blev Regionmusiken. På många håll ledde det till att militärmusiken lades ner. Här transformerades den musikaliska kunskapen till jazz av ädlaste märke. Men det gick inte av sig självt!

Att söka finansiering, att navigera i byråkrati och politik, att nå publik och arrangörer kräver en speciell sorts begåvning. Det är aldrig konfliktfritt när samhällets kulturpengar ska fördelas och inte heller var det självklart att jazz kunde vara en del av samhällets kulturinstitutioner. I början tyckte vissa att storbandsjazz hörde till det förgångna, något som NBB med kraft har motbevisat! Till motigheterna i början hörde också kravet att man bara skulle uppträda i Norrbottens län eftersom det var skattebetalarna här som var de största finansiärerna. Den restriktionen försvann lyckligtvis.

Mitt i stormarna har Mirka Siwek stått. Det här är hennes egen berättelse år för år om vad som har hänt, om några bakslag men desto fler framgångar. Om samarbete med världsstjärnor – och med det lokala musiklivet. Om pedagogiskt arbete som har inspirerat många unga musiker.

Till slut får också boktiteln, Song for Mirka, sin förklaring!

Boken är illustrerad med foton av Anders Alm, som har följt NBB i många år.

Ordfirman, 2016

Boken är alldeles ny (april 2016) och kommer säkert snart att finnas på ett bibliotek nära dig.


 

Verksinformation

Utförlig titel:Song for Mirka
ISBN:9789198209419

CS Library-RSS

Fler tips från Janne

 1. Brytstycken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Brytstycken.
  Säfve, Torbjörn

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

 2. Tusen år i lappmarken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Tusen år i lappmarken.
  Cramér, Tomas

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 3. Sápmi i ord och bild del I och II

  Klicka här för att läsa mer om tipset Sápmi i ord och bild del I och II.

  Litteraturen om samer är enorm. Litteratur av samer har det inte funnits lika mycket av. Här hörs samers egna röster, men också en stor och internationell samling skribenter.

 4. Stefans lilla gröna

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stefans lilla gröna.
  Sundström, Stefan

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

 5. Antti Keksis kväde

  Klicka här för att läsa mer om tipset Antti Keksis kväde.
  Vikgren, David

  Det är inte mycket poesi som känns levande och fräsch efter mer än tre hundra år. Men Antti Keksis kväde läses ännu, ger upphov till nytolkningar och har format bilden av en hel landsända.

 6. Av samma blod

  Klicka här för att läsa mer om tipset Av samma blod.
  Olsson, Tobias

  Det behövs en riktigt spännande bok om vår tids smärtpunkter: migration, flyktingkris och extrema politiska ideologier. Nu finns den!

 7. Gutenberggalaxens nova

  Klicka här för att läsa mer om tipset Gutenberggalaxens nova.
  Burton, Nina

  En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.