Start för innehåll

Min fantastiska väninna

Första delen av Neapelkvartetten, Barndom och tonår, uppfyllde alla mina förväntningar och mer därtill.

Första delen heter Min fantastiska väninna och tar sin början när de båda väninnorna är 66 år. De har inte setts på några år och Elena blir förvånad när Lilas son Rino ringer henne och efterlyser sin mamma.

Elena börjar minnas deras gemensamma historia. Vi befinner oss i en fattig förort till Neapel. De båda flickorna går i samma klass i småskolan och träffas på fritiden och leker med sina dockor, redan i beskrivningen av dockorna märker vi skillnaden mellan de båda – Lilas docka är en enkel trasdocka medan Elenas är av celluloid. Lilas föräldrar är båda analfabeter och pappan sliter i sitt lilla skomakeri. Elenas pappa jobbar åt kommunen. I skolan briljerar Lila, hon har lärt sig läsa helt på egen hand och hon inspirerar Elena att mer eller mindre medvetet tävla med henne. Lila är alltid bäst utan att till synes anstränga sig.

Åren går och de båda flickorna tar sig knappt utanför kvarteret. Tack vare Lilas drivkraft att bli något mer än en skomakares barn lyckas båda flickorna i skolan, men det är bara Elena som får läsa vidare till Lilas förtvivlan. Elena speglar sig i Lila och tänker i de flesta situationer att Lila står någonstans och tittar på. Lila är en slags osynlig mentor.

När flickorna blivit fjorton år får Elena, trots föräldrarnas protester, möjlighet att tillbringa sommaren hos sin lärares moster som har ett litet pensionat på ön Ischia. Mot att hon fixar frukost och städar sommargästernas rum och bor i köket får Elena tillbringa många sköna sommarveckor där. Dit kommer också de före detta grannarna Donato Sarratore med familj. Donato Sarratore som med sin missriktade kärlek nästan drivit änkan Melina Capuccio till självmord.

Elena reagerar över hur kärleksfullt Donato behandlar sina barn och sin fru, själv är hon mest van vid hårda ord och våldsamma uppträdanden, det är bara sonen Nino som undviker sin far. Han är en grubblande och tystlåten pojke som Elena känt sig dragen till i flera år. Så en natt när Elena ligger vaken och funderar över sina känslor för Nino kommer Donato in i köket och betygar henne sin kärlek. Han tar på henne och kysser henne medan hon ligger stel som en planka. Dagen efter reser hon hem. Känslorna hon hade för Nino har solkats på grund av pappans vidriga agerande.

Lila blir vackrare och vackrare men hon är lika vasstungad och tuff som tidigare. Traktens charmör Marcello bestämmer sig för att gifta sig med henne och han charmar hennes föräldrar med sina gåvor och pengar. Men Lila, som vet att han är en svartsjuk, våldsam och grym man, vägrar. Hon börjar i stället prata mer och mer med Stefano i charkuteriaffären.

Elena Ferrante som är en pseudonym kom med sin första (ännu ej översatta) roman 1992 och det pratas om att hon är den viktigaste italienska författaren i sin generation – men vem är hon? Spekulationerna är många. Hur som haver, hennes internationella genombrott kom i och med den fyrdelade serien, kallad Neapelkvartetten, om väninnorna Elena och Lila. Jag som brukar vara smått skeptisk till böcker som det pratas ”för mycket” om, slukade den med hull och hår!

Norstedts, 2016

Boken finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Verksinformation

Utförlig titel:Min fantastiska väninna :, barndom och tonår /, Elena Ferrante ; översättning: Johanna Hedenberg
Originaltitel:
L'amica geniale.
Originalspråk:Italienska
Serie:: 1
Förlag:Norstedt
ISBN:9789113061719
Ämnesord plats:
Anmärkning:"Bok 1" Första svenska upplaga 2016 Serie/fortsättningsarbete: 1. Min fantastiska väninna -- 2. Hennes nya namn -- 3. Den som stannar, den som går -- 4. Det förlorade barnet

CS Library-RSS

Fler tips från Agneta

 1. Den nya klubben

  Klicka här för att läsa mer om tipset Den nya klubben.
  Zimakoff, Daniel

  Tycker du att fotboll är det bästa som finns? Drömmer du om att en dag få spela i FC Barcelona som proffs? Det gör Johan.

 2. Demokratimodellen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Demokratimodellen.
  Rutgersson, Thor

  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

 3. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 4. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 5. Imperium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Imperium.
  Harris, Robert

  Rom byggdes inte på en dag. Tärningen är kastad och världen ligger klar.

 6. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 7. Koka björn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Koka björn.
  Niemi, Mikael

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan…