Start för innehåll
Omslagsbild för Gorilla Hobelia och Långa skuggan

Gorilla Hobelia och Långa skuggan

Målgrupp: Barn, Vuxna
Tipsat av: Hilkka Horsma

Gorilla Hobelia och Långa Skuggan

Om Pippi Långstrump hade haft en tvillingsyster så hade det varit Gorilla Hobelia, eller Torilda Josefina som hon egentligen heter!

Gorilla Hobelia är en modig, handlingskraftig och rolig ung flicka som lever i Malmberget i slutet av 1800-talet. Hennes pappa har en handelsbod i den nya staden Malmberget, som sjuder av liv och växer så det knakar. Här samsas hus och små kåkar gjorda av brädstumpar från fläsklådor och silltunnor om utrymmet på bergets sluttningar. Gruvarbetare och rallare trängs på gatorna med rufflare och fifflare och vanligt hederligt folk, förstås.

Nu hade allt varit frid och fröjd för Gorilla Hobelia och hennes familj om det inte hade varit för Evigald Petterson. Han var mera känd som Mister Lång Sjädov (Långa skuggan på engelska), Malmbergets och hela världens farligaste tjuv. För en vinternatt när Långa skuggan bryter sig in i handelsboden för att stjäla allt han kan komma över, råkar Gorilla Hobelia befinna sig där. Hon gömmer sig i sin fars stora rock som hänger på en krok. Hux flux hamnar hon i säcken med allt tjyvgods och rövas bort av skurken.

Mer än så här tänker jag inte avslöja om Gorilla Hobelias spännande äventyr. Om du vill veta hur det går måste du låna och läsa boken själv!

Den här barnboken är otroligt charmigt berättad och passar absolut även för vuxna med barnasinnet kvar! Eller varför inte läsa högt tillsammans med barn eller barnbarn. Författaren har gjort alla härliga illustrationer i boken som också bidrar till den både spännande och dråpliga stämningen.

Själva äventyrsberättelsen och personerna är påhittade, men de utspelar sig i ett väldigt trovärdigt beskrivet Malmberget, som det såg ut för mer än hundra år sedan. Med egenhändigt ihopsnickrade kåkar, lönnkrogar lite här och där och hästskjutsar på de smala vägarna.

Läs gärna också den lika fantastiska fortsättningen som heter Gorilla Hobelia och Sebulon Kopp.

För dig med läsnedsättning finns böckerna som talbok. Läs om vem som får låna talböcker >>>

 

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…