Start för innehåll

Mosters nya hjärta

Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas kommer att komma ihåg vilka hon älskar.

Detta är en bok för barn om organdonation. Den är faktagranskad av MOD* och patientkoordinatorerna på transplantationsenheten, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Boken är en blandning av berättelse och fakta. Trots det tunga ämnet anser jag att boken förmedlar en glad, varm och hoppfull känsla och den känns inte på något sätt skrämmande. Fakta förmedlas på ett lättförståeligt sätt.

Bästa kompisar

Moster och Otis är bästisar och har varit det sedan Otis föddes. När Otis föddes var moster bara en liten flicka, men nu är hon vuxen och har man och hund och snart ska Otis få en kusin. Förlossningen går bra och Otis kusin Herman föds. Men moster mår inte bra och blir kvar på sjukhuset. Hon har haft dåligt hjärta länge och nu blivit sämre. Hon skickas till ett större sjukhus där det finns specialister som kan hjälpa henne. Men medicinerna hjälper inte och hon måste få ett nytt hjärta för att överleva. Så småningom hittar de en donator och moster får ett nytt friskt och starkt hjärta.

Författaren är född och uppvuxen i Norrbottensbyn Sangis och har efter några års boende på Gotland och i Stockholm återvänt till sin hemby. Minna Paananen är utbildad arkeolog och säger sig ha ett stort intresse för historia och för livet i allmänhet.
Hon debuterade som barnboksförfattare 2012 med boken Hon tänder stjärnorna.

* MOD - Mer organdonation. En organisation som vill minska transplantationsköerna.

Verksinformation

Utförlig titel:Mosters nya hjärta /, Minna Paananen ; bild: Erika Dobbertin.
Medarbetare:
Förlag:Idus
ISBN:91757704079789175770406
Anmärkning:Originalupplaga 2014.

CS Library-RSS

Fler tips från Kristina

 1. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 2. Ossians ovanliga nanny

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ossians ovanliga nanny.
  Karlsson, Ylva

  I Ossians och Samuels familj är det inte som i andra familjer. Efter fritids eller skolan blir barnen inte hämtade av mamma eller pappa utan av en nanny. Men inte nog med detta. Deras nya nanny, som heter Petronella, är mycket ovanlig och efter…

 3. Se upp! Sigge sik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Se upp! Sigge sik.
  Renström, Helena

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 4. Snöret, fågeln och jag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Snöret, fågeln och jag.
  Karlsson, Ellen

  Alla har vi nog någon gång upplevt oss ha en inre röst som talar om för oss att vi inte duger. Selmas inre röst är en fågel som talar om för henne att hon är konstig eftersom hon inte har någon bästis.

 5. Mosters nya hjärta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mosters nya hjärta.
  Paananen, Minna

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas…

 6. Fattigfällan

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fattigfällan.
  Zweigbergk, Charlotta von

  Om fattigdom i dagens Sverige. I den här dokumentära berättelsen följer vi Beata som möter oförståelse för sin fattigdom, både från myndigheter och från sina närmaste. Beskrivningen av den svåra situation som Beata hamnat i är något som verkligen…

 7. Dit vägen leder

  Klicka här för att läsa mer om tipset Dit vägen leder.
  Simu, Rita

  När Laura såg slädskjutsen komma förstod hon att någon kom med bud om att hennes man Kalevi hade avlidit, Det ofattbara hade hänt. Med denna tragiska händelse inleder Rita Simu sin roman Dit vägen leder som utspelar sig i Tornedalen och tar sin…