Start för innehåll

Se upp! Sigge sik

Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

Boken är en spännande blandning mellan fakta och fantasi. Den är dessutom fint illustrerad med färgbilder på varje sida som åskådliggör äventyret. På sin väg mot Kukkolaforsen möter Sigge sik många av älvens invånare såsom laxar, mörtar, sillar och hoppkräftor. Små återkommande faktarutor berättar om invånarna och den omgivande naturen och på detta sätt vävs fakta naturligt in i berättelsen. 

Hundratals syskon

Sigge sik föds högt upp i Torne älv. Han har hundra bröder och systrar och mamma sik tycker att allihop är finast i hela världen. De har alla fått namnet Sigge. Sigge älskar att hoppa omkring i alla forsar som han kan hitta. Mamma säger till honom att han måste vara försiktig när han hoppar i vattnet och om han någon gång kommer till Kukkolaforsen måste han se upp.

Sigge sik beslutar sig för att simma i väg till Kukkolaforsen. För det måste ju vara något alldeles speciellt fint som finns där ovanför vattenytan om man ska se upp när man simmar, tänker han. 

Farliga fiskehåvar

Sigge sik möter många fiskar på sin väg mot Kukkolaforsen. Han möter också en sikflicka som berättar för honom att "se upp" inte betyder att han ska se uppåt i Kukkolaforsen, utan att han måste vara försiktig eftersom det finns många gubbar där som försöker fånga fiskar med sina håvar. Tillsammans med sikflickan Sickan fortsätter han sin färd mot Kukkolaforsen.

Boken finns både på svenska och meänkieli.

Sveriges Radio har läst in boken på meänkieli, den finns att lyssna på barnprogramkanalen Meän Kläpit.

Verksinformation

Utförlig titel:Se upp! Sigge sik /, text: Helena Renström ; illustration: Karin Söderholm
Medarbetare:
Upphov:Kukkolaforsen Turist & konferens
Förlag:Kukkolaforsen Turist & konferens]
ISBN:9789163735059
Klassifikation:
Anmärkning:Originalupplaga 2013

CS Library-RSS

Fler tips från Kristina

 1. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 2. Ossians ovanliga nanny

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ossians ovanliga nanny.
  Karlsson, Ylva

  I Ossians och Samuels familj är det inte som i andra familjer. Efter fritids eller skolan blir barnen inte hämtade av mamma eller pappa utan av en nanny. Men inte nog med detta. Deras nya nanny, som heter Petronella, är mycket ovanlig och efter…

 3. Se upp! Sigge sik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Se upp! Sigge sik.
  Renström, Helena

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 4. Snöret, fågeln och jag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Snöret, fågeln och jag.
  Karlsson, Ellen

  Alla har vi nog någon gång upplevt oss ha en inre röst som talar om för oss att vi inte duger. Selmas inre röst är en fågel som talar om för henne att hon är konstig eftersom hon inte har någon bästis.

 5. Mosters nya hjärta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mosters nya hjärta.
  Paananen, Minna

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas…

 6. Fattigfällan

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fattigfällan.
  Zweigbergk, Charlotta von

  Om fattigdom i dagens Sverige. I den här dokumentära berättelsen följer vi Beata som möter oförståelse för sin fattigdom, både från myndigheter och från sina närmaste. Beskrivningen av den svåra situation som Beata hamnat i är något som verkligen…

 7. Dit vägen leder

  Klicka här för att läsa mer om tipset Dit vägen leder.
  Simu, Rita

  När Laura såg slädskjutsen komma förstod hon att någon kom med bud om att hennes man Kalevi hade avlidit, Det ofattbara hade hänt. Med denna tragiska händelse inleder Rita Simu sin roman Dit vägen leder som utspelar sig i Tornedalen och tar sin…