Start för innehåll

Nordiska väsen

Det är väl bara att ta fram stövlarna, ryggsäck med lite proviant, ficklampa samt kamera och ge sig ut i naturen. Jag är nu fast besluten att inte ge mig hem förrän jag i alla fall har sett en liten vätte!

Johan Egerkrans har skrivit en fackbok fylld med fantasi och fantastiska fakta, kanske inte för de allra minsta barnen då en del av det han nämner går mot skräckgenren: mylingen till exempel. Men, tillsammans med mamma eller pappa kan man krypa upp i soffan och kliva in i en värld som för några generationer sedan var vardaglig för många svenskar.

Det är vår svenska folklore som Egerkrans så vackert och kompetent redovisar: skogsrå, troll och näcken, varelser som länge har funnits i vår närhet, men just utanför vårt synfält. Bilderna är otroligt vackra, men det är mycket text och en del svåra ord, så för de allra minsta barnen är detta nog ingen passande bok – men det här stora barnet blev väldigt förtjust och vill nu helt klart äga boken – bara för att kunna titta i den en gång till…

B Wahlströms förlag, 2013.

Gästskribent: Emma Sundström, Arjeplogs bibliotek.

Verksinformation

Utförlig titel:Nordiska väsen /, insamlade, nedtecknade, illustrerade av Johan Egerkrans
Förlag:B. Wahlström
ISBN:9789132161438

CS Library-RSS

Bibblo tipsar

 1. Den nya klubben

  Klicka här för att läsa mer om tipset Den nya klubben.
  Zimakoff, Daniel

  Tycker du att fotboll är det bästa som finns? Drömmer du om att en dag få spela i FC Barcelona som proffs? Det gör Johan.

 2. Demokratimodellen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Demokratimodellen.
  Rutgersson, Thor

  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

 3. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 4. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 5. Imperium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Imperium.
  Harris, Robert

  Rom byggdes inte på en dag. Tärningen är kastad och världen ligger klar.

 6. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 7. Koka björn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Koka björn.
  Niemi, Mikael

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan…