Start för innehåll

Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

Fred Åkerström (1937-1985) kallade den själv för ”epistlarnas maratonlopp”.

Han är för de flesta känd som en förnyande Bellmantolkare. Skivan Glimmande nymf som kom i mitten av 1970-talet var något jag lyssnade på många gånger. Den röda tråden i biografin är de album Fred Åkerström var med i eller gav ut. Och här blev jag förvånad över att den gode sångaren tillsammans med Gösta Linderholm spelat in en skiva om Bananer, texter skrivna av Lennart Hellsing, med musik av Georg Riedel. Fred Åkerström var inte någon produktiv låt- och textskrivare.

Upptäckte Cornelis Vreeswijk

Tidvis ställdes han i skuggan av sin egen upptäckt, Cornelis Vreeswijk. För en yngre publik torde han mer vara känd som far till Cajsastina Åkerström än för översättningen av Pete Seegers ”Jag ger dig min morgon”, mycket populär då det begav sig. Cajsastina Åkerström har skrivit en egen biografi över sin far (Du och jag, farsan, 2010) som på något sätt försöker förstå och göra upp med farsarvet.

Mosskins biografi får en extra dimension om man har tillgång till en musiktjänst eller internet för att lyssna av de musikstycken som med text löpande presenteras i boken. Undertiteln på boken Ingenstans fri som en fågel är namnet på en egenskriven låt som aldrig kom ut under hans levnad. Lite förklarligt eftersom det är en väldigt personlig berättelse om den egna uppväxten, där den återkommande misshandeln från fadern, och att vara mobboffer under skoltiden, satte djupa spår.

Den här boken kan du även låna och läsa som e-bok.

 

Verksinformation

Utförlig titel:Fred Åkerström :, ingenstans fri som en fågel : en biografi /, av Peter Mosskin
Förlag:Metronome Books :
ISBN:9789113055930
Ämnesord tid:
Ämnesord plats:

CS Library-RSS

Nya tips

 1. Demokratimodellen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Demokratimodellen.
  Rutgersson, Thor

  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

 2. Imperium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Imperium.
  Harris, Robert

  Rom byggdes inte på en dag. Tärningen är kastad och världen ligger klar.

 3. Isola

  Klicka här för att läsa mer om tipset Isola.
  Avdic, Åsa

  Ett antal personer placeras på en ö i den yttre delen av den Stockholmska skärgården för att delta i ett rekryteringstest. Det går snett.

 4. Anna-Lisas antik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Anna-Lisas antik.
  Åhman Owetz, Eli

  Eli Åhman Owetz skriver på sin hemsida att hon avskyr olyckliga slut, och älskar retro och romantik.

 5. Skuggans lag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Skuggans lag.
  Häggström, Simon

  1999 kriminaliserades köp av sexuella tjänster. Simon Häggström i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp berättar personligt om sitt jobb.

 6. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel.
  Mosskin, Peter

  Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

 7. Svenskar i krig 1945-2015

  Klicka här för att läsa mer om tipset Svenskar i krig 1945-2015.
  Gyllenhaal, Lars

  Den 19 augusti 1809 i Sävar utanför Umeå stod det sista slaget på svensk mark. Officiellt har inte Sverige varit i krig sedan 1814 då Carl Johan Bernadotte tog (fick) Norge från danskarna.