Start för innehåll

Burk-Curt

Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

Efter hans död i oktober 2008 avslöjades hans hemlighet: Burk-Curt var mångmiljonär. Och han blev en rikskändis i pressen,

Författaren Åke Lundgren ombads av Torgny Tjärnlund, som var Burk-Curts kusin och arvtagare, att skriva en bok för att berätta om Curt Degermans uppväxt och liv. Fastän nästan alla i Skellefteå kände till Burk-Curt kände få personer honom på riktigt. På ett rakt och osentimentalt sätt berättar boken om Curts barndom och uppväxt, om hans föräldrar som levde enkelt och sparsamt. Curt var strängt hållen och uppmanades att studera flitigt, speciellt av fadern som ofta sa: ”- Du vill väl bli något!”

Upprättelse

Curt var duktig i de flesta ämnena, ett riktigt läshuvud, och dessutom var han bra på idrott. Efter högstadiet började han på läroverket men han gick bara en termin. Efter jul kom han inte längre tillbaka, han stannade hemma. Någonstans där och då startade utanförskapet. Åke Lundgren har tack vare att han fått ta del av brev, bilder och berättelser kunnat återskapa stora delar av Burk-Curts liv.

Man kan skymta en del av orsakerna till varför Burk-Curt blev ett original, en människa i marginalen. Men lika tydligt är det att varje människa är unik, allt kan inte förklaras i detalj, kategoriseras. Burk-Curt blev med åren ett original. En människa som alla i trakten känner till, ser dagligen, spekulerar kring, pratar om men som ingen riktigt vill kännas vid. En människa som finns utan att riktigt finnas. Med den här boken får Curt och alla andra utanförmänniskor någon slags upprättelse.

Åke Lundgren har skrivit en mängd olika böcker, både romaner och dokumentära skildringar, som mestadels utspelar sig i Västerbotten.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok, inläsare Eva Sjöblom.

Verksinformation

Utförlig titel:Burk-Curt :, samlaren som blev miljonär /, Åke Lundgren
Förlag:Ord & visor
ISBN:91866211069789186621100

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…