Start för innehåll

Bokklubben vid livets slut

Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något undantag.

Fastän han har en nära och varm relation till sin mamma Mary Anne Schwalbe märker han att det bär emot att tala helt öppet om alla känslor som kommer upp till ytan, under hennes två år långa sjukdomstid.

Mary Anne får i november 2007 diagnosen långt framskriden bukspottskörtelcancer. Förutom det vanliga umgänget med sina föräldrar börjar Will Schwalbe följa med sin mamma på olika läkarbesök och cancerbehandlingar som ofta är tidskrävande historier. Under dessa timmar på sjukhuset bildas deras bokklubb, något som bara de två är medlemmar i.

Om sig själv

Både mor och son är sedan tidigare entusiastiska läsare och pratar mycket om litteratur med varandra, nu bestämmer de gemensamt vilka böcker de ska läsa så att de kan tala om boken efteråt. Det är en salig blandning av böcker, nytt och gammalt om vartannat. När de samtalar om böckerna, vilka gestalter och stycken i texten de fäste sig vid, är det samtidigt ett indirekt samtal om dem själva.

Den här biografin förmedlar verkligen hur fantastiska böcker är! Du kan lära känna helt nya världar. Få nya insikter om dig själv och andra, känna igen dig genom andra människors upplevelser, få bekräftelse på dina känslor och inte minst få avkoppling från din vardag när du läser.

Hyllning till älskad mamma

Samtidigt som man får följa Mary Annes kamp mot cancern och får glimtar av alla böcker de läser under tiden, berättar Will Schwalbe sin mors levnadsöde. Hon var en stark kvinna som kämpade för alla svaga i samhället, inte bara i hemlandet USA utan också på många andra platser över hela världen. Ända fram till hennes död i september 2009 arbetade hon intensivt med ett projekt som byggde upp bibliotek i Afghanistan.

Det här är en ömsint och uppriktig hyllning till en älskad mamma, men också en hyllning till litteraturen och livet självt. Jag tänkte mycket på min egen mammas död och den sista tiden vi fick med varandra, under den här läsningen. Jag läste högt för henne när hon inte längre orkade läsa själv. Trots att boken handlar om sjukdom och död är det en hoppingivande bok.

Boken finns också som ljudbok Mp 3, inläsare Björn Granath. Den finns även som ljudbok på CD.

Boken finns att båda läsa och lyssna på som e-bok.

Om du är användare på Legimus finns den för direktnedladdning.

Verksinformation

Utförlig titel:Bokklubben vid livets slut, [Ljudupptagning] /, Will Schwalbe ; översättning: Charlotte Hjukström.
Originaltitel:
The end of your life book club.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
Förlag:HörOpp!
ISBN:91752307559789175230757
Anmärkning:Ljudbok. Inläst ur: Stockholm : Modernista, 2013.
Upphovsnotering:Inläsare: Björn Granath.

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…