Start för innehåll

Gatukatten Bob

Hur intressant kan en bok om en katt och en hemlös kille vara? Jag kände mig lite fördomsfull när jag plockade upp den här boken – men det dröjde inte många meningar innan jag var fast!

Bowen skriver ärligt om sig själv, från ungdomsåren när han alltmer kände sig utanför och vidare in i drogmissbrukets dimma som kom att sluka alltför många år av hans liv. Men av en slump vänder det. Efter att ha varit ute och försörjt sig som gatumusikant kommer Bowen hem och möter en skadad katt i trappuppgången till sin lägenhet. Det är Bob, som han kommer att bli döpt till, en skadad rödfärgad hankatt.

Efter att ha passerat Bob några dagar, men inte sett någon som kan vara ansvarig för honom, tar Bowen tillfälligt Bob till sin lägenhet för att läka. Men Bob blir inte någon tillfällig gäst i Bowens liv. När Bowen får någon att ta hand om börjar han ändra på sitt liv och till slut är han nästan drogfri och har ett jobb, något som han tidigare inte ens kunnat drömma om. Allt på grund av en katt.

Jag tycker det här är en bra bok, en fängslande historia om hur lätt ett liv kan vända till det positiva. James Bowen hade ingen aning om att katten Bob så totalt skulle förändra livet, det är fascinerande och tankeväckande – ibland behövs det så lite för att göra skillnad. Boken är skriven på ett lättförståeligt sätt och kan gott och väl sättas i händerna på ungdomar, även om de inte är kattintresserade!

Bokförlaget NoNa, 2013.

För dig med läsnedsättning finns den som talbok - hämta från Legimus.

Boken finns som ljudbok på CD och ljudbok på Mp3. 

Gästtipsare: Emma Sundström, Arjeplogs bibliotek.

Verksinformation

Utförlig titel:Gatukatten Bob :, [berättelsen om hur en man och en katt tillsammans fann hopp på gatorna] /, James Bowen ; [översättning: Lottie Eriksson]
Originaltitel:
A street cat named Bob.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
Förlag:Nona
ISBN:9789198100143
Klassifikation:
Ämnesord plats:

CS Library-RSS

Norrbottenstips

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Koka björn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Koka björn.
  Niemi, Mikael

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan…

 3. Flytten

  Klicka här för att läsa mer om tipset Flytten.
  Stoltz, Lina

  När kriget kom tvingades Sam och hans familj att fly.

 4. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 5. Brytstycken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Brytstycken.
  Säfve, Torbjörn

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

 6. Tusen år i lappmarken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Tusen år i lappmarken.
  Cramér, Tomas

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 7. Jaktstigen med Nore och Levi

  Klicka här för att läsa mer om tipset Jaktstigen med Nore och Levi.
  Stridsman, Erica

  En härlig barnbok där det med fart och fläkt skildras en dag i den norrbottniska höstskogen.