Start för innehåll
Tillsammans är vi olika

Målgrupp: Ungdom, Vuxna
Tipsat av: Åsa Wilén

Tillsammans är vi olika

”Jag tror att man är så svensk som man känner sig. Om man inte kommer från Sverige men till exempel bor här så kan man ju ändå känna sig svensk.”

Citatet kommer från boken Tillsammans är vi olika som är skapad av unga i Norrbotten, och består av ungdomars texter och bilder om svenskhet, identitet och fördomar. De har fått kommentera påståenden eller svara på frågor, som till exempel Är invandrare en identitet? Och deras kommentarer är sanna, ärliga och ofta rent briljanta. Även bilderna är talande och och fantastiskt fina.

Boken är ett led i projektet Tur och Retur, som är ett långsiktigt arbete med fokus på mångfald och identitet.

Jag önskar att Tillsammans är vi olika kunde delas ut till alla högstadieungdomar i hela Norrbotten. Nej, i hela Sverige. Och att dessa högstadieungdomar fick i hemläxa att ta hem boken och läsa den tillsammans med sina föräldrar. Den är så bra och så lättillgänglig att den kan och bör läsas av alla, barn som vuxna. En del kan få bekräftelse, en del kan nog få sig en tankeställare.

Kort sagt: låna den. Läs den. Vem du än är, och oavsett hur gammal du är.

Piteå Museum, 2012

CS Library-RSS

Bibblo tipsar

 1. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel.
  Mosskin, Peter

  Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

 2. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 3. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…

 4. This is my life

  Klicka här för att läsa mer om tipset This is my life .
  Lindarw, Christer

  “Mamma och jag bor i en etta med kokskåp, där vi har möblerat med bäddsoffa, matbord och bokhylla. Vi har inget badrum och går till mormor och morfar när vi ska bada.”

 5. Stefans lilla gröna

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stefans lilla gröna.
  Sundström, Stefan

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

 6. Joe Hill - mannen som aldrig dog

  Klicka här för att läsa mer om tipset Joe Hill - mannen som aldrig dog.
  Adler, William M

  ”Sörj inte, organisera” är slagordet den svenskfödde Joe Hill lämnade efter sig. Och han var en av pionjärerna i den sångtradition som inspirerat bland andra Woodie Guthrie, nobelpristagaren Bob Dylan och Bruce Springsteen.

 7. Gutenberggalaxens nova

  Klicka här för att läsa mer om tipset Gutenberggalaxens nova.
  Burton, Nina

  En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.