Start för innehåll

Elda blod

Den vuxna hade smekt hennes ludna rygg och sagt att hon såg ut som ett lodjur och att hennes spetsiga öron med tofsarna på bevisade det. Därför fick hon namnet Lo.

Hon fick det nerskrivet på en lapp som hon sedan tog med sig när hon lämnade hemmet. När människorna som hon mötte frågade efter hennes namn svarade hon aldrig. Hon lät dem kalla henne vad de ville. Lo var hennes hemlighet som hon inte ville dela med sig av. Så berättar Sofia Kurkinen i denna debutbok om den gåtfulla, tilldragande och farliga varelsen Lo kring vilken handlingen kretsar.
 
Boken kan sägas vara i genren skräck/fantasy men jag upplever att den har en djupare underton. Lo är en övernaturlig varelse och beskrivs lite som en blandning mellan djur och människa med spetsiga öron med tofsar på. Men man kan också se Lo som en trasig och otrygg person med en mycket destruktiv inverkan på de hon får en relation till. Hon har en särskild förmåga att binda människor till sig genom att framför allt väcka deras beskyddarinstinkt. Hon tycks sedan suga kraften ur de hon får en relation till. Jag tycker det är en fint skriven bok med ingående och levande personskildringar.
 
En annan huvudperson i boken är Vanja. Hon är en av de unga kvinnor som möter Lo. Vanja växer upp i byn Nikkala utanför Haparanda men flyttar sedan till Luleå för att studera. I Luleå bor hon hos sin syster Bie. Men så är Bie plötsligt försvunnen som varit Vanjas allt under uppväxten. Vanja beger sig i väg för att söka efter henne och det är i samband med detta sökande som hon möter Lo. Flera ouppklarade mord på unga kvinnor äger rum i boken och samtliga dessa kan kopplas till Lo. Detta är dock ett samband som Vanja inte vill se och hon känner att hon vill skydda Lo.

Sofia Kurkinen är född i Haparanda. Hon har också bott i Luleå men är numer bosatt i Umeå. Hon arbetar som svensk- och teaterlärare. Hon har alltid skrivit och gärna om övernaturliga och skrämmande saker. Inspiration hittar hon i gamla fotografier, människor och litteratur.
 
Styxx Fantasy, 2016

Verksinformation

Utförlig titel:Elda Blod /, Sofia Kurkinen
Förlag:Styxx fantasy
ISBN:9789176590386
Anmärkning:Originalupplaga 2016

CS Library-RSS

Fler tips från Kristina

 1. Katten som älskade regn

  Klicka här för att läsa mer om tipset Katten som älskade regn.
  Mankell, Henning

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 2. Ossians ovanliga nanny

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ossians ovanliga nanny.
  Karlsson, Ylva

  I Ossians och Samuels familj är det inte som i andra familjer. Efter fritids eller skolan blir barnen inte hämtade av mamma eller pappa utan av en nanny. Men inte nog med detta. Deras nya nanny, som heter Petronella, är mycket ovanlig och efter…

 3. Se upp! Sigge sik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Se upp! Sigge sik.
  Renström, Helena

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 4. Snöret, fågeln och jag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Snöret, fågeln och jag.
  Karlsson, Ellen

  Alla har vi nog någon gång upplevt oss ha en inre röst som talar om för oss att vi inte duger. Selmas inre röst är en fågel som talar om för henne att hon är konstig eftersom hon inte har någon bästis.

 5. Mosters nya hjärta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mosters nya hjärta.
  Paananen, Minna

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas…

 6. Fattigfällan

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fattigfällan.
  Zweigbergk, Charlotta von

  Om fattigdom i dagens Sverige. I den här dokumentära berättelsen följer vi Beata som möter oförståelse för sin fattigdom, både från myndigheter och från sina närmaste. Beskrivningen av den svåra situation som Beata hamnat i är något som verkligen…

 7. Dit vägen leder

  Klicka här för att läsa mer om tipset Dit vägen leder.
  Simu, Rita

  När Laura såg slädskjutsen komma förstod hon att någon kom med bud om att hennes man Kalevi hade avlidit, Det ofattbara hade hänt. Med denna tragiska händelse inleder Rita Simu sin roman Dit vägen leder som utspelar sig i Tornedalen och tar sin…