Start för innehåll

Fem trappor upp

Det här är en riktigt trevlig film med hög mysfaktor om ett äldre par som inte längre riktigt tycker sig orka med de fem trappor upp utan hiss som de bor på, i en New York-lägenhet (som jag för övrigt inte skulle tveka en sekund att flytta in i).

De flyttade in fyrtio år tidigare och då var området ansett som sunkigt och låg på fel sida om stan. Med åren har dock kvarteret blivit riktigt hippt, trendigt och populärt så mäklaren har värderat lägenheten till motsvarande nästan nio miljoner svenska kronor – men Ruth och Alex måste ha någon annanstans att bo – så de ger sig ut i visningsdjungeln – och fort ska det gå!

Mannen Alex, som spelas fantastiskt bra av Morgan Freeman, är betydligt mer motvillig till flytten än hans fru. Han är (en inte längre riktigt gångbar) konstnär och har sin lilla ateljé hemma i ett av rummen i lägenheten. Hans fru Ruth (underbara Diane Keaton som känns äkta ut i fingerspetsarna) är pensionerad lärare och deras stora sorg i livet är att de aldrig fick några barn. I stället slösar de all kärlek på sin lilla terrier Dorothy. I några scener anas det också att de inte heller haft det riktigt lätt med sina respektive familjer när de valde att bli ett par.

Birollsskådespelarna är också bra, jag föll speciellt för en liten flicka (spelad av Alysia Reiner, lägg märke till henne!) som mamman släpar med sig på varenda visning.

10-åriga hunden Dorothy får problem med ryggen och måste genomgå en kostsam operation så där ställs paret inför ännu ett dilemma.

Gillar du New York och miljöerna där så är detta verkligen en film för dig. I bakgrunden surrar polishelikoptrar och tidningar och tv är fulla av historien om en misstänkt terrorist – något som förstärker intrycket av att vi befinner oss ”mitt i smeten”.

DVD:film med bland andra Diane Keaton och Morgan Freeman.

Filmen bygger på boken Heroic measures av Jill Ciment.

Filmen rekommenderas från 7 år och är 1 timme 32 minuter lång. Den är regisserad av Richard Loncraine.

Verksinformation

Utförlig titel:5 Flights Up, [Videoupptagning] = Fem trappor upp /, Richard Loncraine
Språkanmärkning:Tal på engelska. Textad på svenska.
Medarbetare:
Förlag:Njutafilms
Id:NF860
Anmärkning:Produktionsland: USA

CS Library-RSS

Fler tips från Agneta

 1. Flytten

  Klicka här för att läsa mer om tipset Flytten.
  Stoltz, Lina

  När kriget kom tvingades Sam och hans familj att fly.

 2. Berövad

  Klicka här för att läsa mer om tipset Berövad.
  Coley, Liz

  Tänk dig att du kommer in i hallen hemma och dina föräldrar beter sig som om du är ett spöke! De har nämligen inte sett dig på över tre år medan du bara trodde att du varit borta på läger en vecka.

 3. Hopplöst men inte allvarligt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hopplöst men inte allvarligt.
  Hansson, Cecilia

  Hur är det att leva och verka som författare och konstnär i tider av krig, diktatur och nationalism? Om detta och mycket annat berättar 18 författare från Österrike, Ungern och Rumänien i djupintervjuer gjorda av författaren Cecilia Hansson.

 4. Hopplöst men inte allvarligt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hopplöst men inte allvarligt.
  Hansson, Cecilia

  Hur är det att leva och verka som författare och konstnär i tider av krig, diktatur och nationalism? Om detta och mycket annat berättar 18 författare från Österrike, Ungern och Rumänien i djupintervjuer gjorda av författaren Cecilia Hansson.

 5. Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med)

  Klicka här för att läsa mer om tipset Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med).
  Groen, Hendrik

  Hendrik Groen är nyss fyllda 83 när han börjar skriva dagbok. Han vill bli den äldste visselblåsaren någonsin efter sin död. Han ska berätta precis hur det var att befinna sig på äldreboende i Amsterdam.

 6. Ru

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ru.
  Thúy, Kim

  I den här lilla boken läser jag en text som får mig att både skratta, gråta och förfasas av världens ondska.

 7. En svensk kändis

  Klicka här för att läsa mer om tipset En svensk kändis.
  Kirlić, Alma

  Den här boken om Alma från Bosnien gav mig betydligt större insikt i att de nyanlända i Sverige faktiskt har haft ett liv även innan.

 8. Bland män och får

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bland män och får.

  En stillsam, stark film med fantastisk miljö. Jag har bara två ord att säga: se den!