Start för innehåll

Lady Susan

Om det är någon som har insett att det inte lönar sig att var snäll så är det lady Susan.

I 41 brev får läsaren följa lady Susans eskapader inom den engelska adeln. Hon försöker inte bara gifta bort sin dotter, hon lyckas också roffa åt sig sina drömmars prins trots att han är yngre och redan har en fru.

Den som har läst Jane Austen är redan bekant med tidsandan (tidigt 1800-tal) och de moralvärderingar som styrde kvinnors och mäns liv. Mer oväntat är kanske Jane Austens porträtt av en självisk och amoralisk kvinna som inte råkar ut för något straff i slutet av boken. Ett faktum som kan ha bidragit till att Lady Susan publicerades långt efter Jane Austens död.

Filmatiserad

Trots att Lady Susan ligger utanför den egentliga Austen-kanonen så är romanen väl värd att läsa.

Lady Susan släpptes som film 2016 under namnet Love & Friendship. Vilket är litet förvirrande eftersom Jane Austen har publicerat ett ungdomsverk med samma namn som inte har något med filmen att göra.

Lady Susan finns att låna från biblioteket både på svenska och engelska. Boken finns även som e-bok, både att läsa och lyssna på. 

Verksinformation

Utförlig titel:Lady Susan /, by Jane Austen
Förlag:Lulu.com
ISBN:9781365146213
Ämnesord:
CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).