Start för innehåll

Little Miss Austen serien

Även om Emma inte är en banan så är det nära nog när världslitterturens klassiker återberättas I pekboksformat.

BabyLit är en litteraturgenre där karaktärer från klassiska verk har sats in i ett pedagogiskt pekboksformat.

I Little Miss Austen – Emma kan barnen lära sig om känslor med hjälp av karaktärer från Jane Austen roman Emma. Fröken Taylor är glad och orange medan Harriet är ledsen och grön. Herr Woodhouse är istället uttråkad och brun.

I Little Miss Austen – Sense & Sensibility kan barnen lära sig om olikheter. Northland Park är stort och Barton Cottage är litet. Fortepianot kan både vara tyst och högljutt.

I Little Miss Austen – Pride & Prejudice kan barnen stifta bekantskap med siffror. När det är fyra frierier så finns det fem systrar vars mål är att få 10000 pund om året att leva på.

Akut ha-begär

Det som  lyfter Little Miss Austen böckerna är de charmiga illustrationerna och det läckra formatet. Jag kan inte vara den enda personen som drabbas av ett akut ha-begär när jag ser böckerna. Men det som gör böckerna riktigt intressanta är möjligheterna till introduktion av kvalitetslitteratur till mycket små barn som möjliggörs. Det finns fler litterära karaktärer än Pippi Långstrump och Pettson som förtjänar att boklekas.

Även om bokserien Little Miss Austen är engelskspråkiga så är språket i böckerna inte svårare än att det lätt  går att översätta texten samtidigt som den läses högt.

För den som istället är intresserad av närliggande svenskspråkiga alternativ så går det bra att istället prova:

Selma Lagerlöfs Gösta Berlings färger av Anna Jonsson

Min första bok om Elsa Beskow av Susanne Hamilton


 

Verksinformation

Utförlig titel:Little Miss Austen: Emma: An Emotions Primer, Adams, Jennifer
ISBN:9781423640233

CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).