Start för innehåll

Stefans lilla gröna

"En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

Artisten, vissångaren och låtskrivaren Stefan Sundström vill berätta om ett annat liv än en väg "mellan 3-årigt gymnasium och krematoriet via ett radhus i Täby." Den väg han rekommenderar är att gräva i jorden, så och skörda och försörja sig själv med det så mycket som det går. Det gör han med en stil som är en fröjd även för oss som bor i radhus!

Odlingstipsen börjar från scratch, som Stefan Sundström, "en fritidsmusiker med dålig fysik", en gång själv började, Han berättar om egna misstag och hur han lärde sig mer. Ett av de första tipsen är att starta en nässelodling, vilket vem som helst bör klara av. Nässlan är för övrig en av de mest näringsrika grönsaker som finns i våra trakter. Man bryter av toppskotten och värmer dem i en stekpanna eller i varmt vatten så försvinner taggarna, enligt författaren.

Snus och får

Metoderna blir mer avancerade allt eftersom. Här blandas traditionell kunskap med nyare och författaren har bra koll på många olika odlingsmetoder från olika delar av världen. Genomgående ifrågasätter han stordrift och industrialisering i jordbruket, även om han inser att världens befolkning inte kan försörja sig med varsin egen liten jordlott.

Det handlar inte bara om odling utan också om fårskötsel och han slår också ett slag för att ta vara även på det som kallas skräpfiskar. Varför inte laga till surmört?

Man får till och med veta hur man kan odla tobak och tillverka sitt eget snus. Och dessutom många nya recept med inspiration från många håll på hur man kan laga till det man har odlat själv.

Kort sagt: En uppfriskande kompostmodernistisk odlingsbok - som författaren själv uttrycker sig.

Verksinformation

Utförlig titel:Stefans lilla gröna :, [en handbok i utanförskap] /, Stefan Sundström, Jeanette Andersson.
Medarbetare:
Förlag:ETC
ISBN:91859491249789185949120

CS Library-RSS

Fler tips från Janne

 1. Brytstycken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Brytstycken.
  Säfve, Torbjörn

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

 2. Tusen år i lappmarken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Tusen år i lappmarken.
  Cramér, Tomas

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 3. Sápmi i ord och bild del I och II

  Klicka här för att läsa mer om tipset Sápmi i ord och bild del I och II.

  Litteraturen om samer är enorm. Litteratur av samer har det inte funnits lika mycket av. Här hörs samers egna röster, men också en stor och internationell samling skribenter.

 4. Stefans lilla gröna

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stefans lilla gröna.
  Sundström, Stefan

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

 5. Antti Keksis kväde

  Klicka här för att läsa mer om tipset Antti Keksis kväde.
  Vikgren, David

  Det är inte mycket poesi som känns levande och fräsch efter mer än tre hundra år. Men Antti Keksis kväde läses ännu, ger upphov till nytolkningar och har format bilden av en hel landsända.

 6. Av samma blod

  Klicka här för att läsa mer om tipset Av samma blod.
  Olsson, Tobias

  Det behövs en riktigt spännande bok om vår tids smärtpunkter: migration, flyktingkris och extrema politiska ideologier. Nu finns den!

 7. Gutenberggalaxens nova

  Klicka här för att läsa mer om tipset Gutenberggalaxens nova.
  Burton, Nina

  En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.