Start för innehåll

Gutenberggalaxens nova

En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.

Gutenberggalaxen är ett uttryck som har myntats om boktryckarkonstens era, den tid som började för mer än 500 år sedan. Den här boken fick Augustpriset för bästa fackbok 2016.

Här åker vi på en bildningsresa till 1500-talet, tiden för Gutenberggalaxens födelse, en tid som påminner om vår egen. Supernovan är Erasmus av Rotterdam, ett namn som man möjligen bara minns svagt från skolan, men vars inflytande har varit enormt. Erasmusprogrammet, EU: s program för utbytesstudenter, påminner oss om hans tid.

Erasmus är tidens litterära superstjärna, rastlöst aktiv med att skriva, att resa runt i Europa och lära sig nya saker. Var femte bok från 1500-talet är skriven av honom. Han är en folkbildare långt innan begreppet var uppfunnet, han tror att genom kunskap ska människors tillvaro kunna bli bättre.

1500-talet påminner om vår tid

Erasmus tror på samtalet, på dialogen. Han tar inte ställning i tidens många religionsstrider, han tycker att man ska resonera med varandra i stället för att kriga. Hans tankar har präglat hela vår europeiska historia.

Och tiden liknar vår egen. Liksom Erasmus och hans samtida ser vi ett nytt medium, det allsmäktiga nätet, växa fram utan att vi vet varthän det ska bära. Och liksom nätet är ett forum för såväl kunskap som för fördomar, hat och konflikt var den nya boktryckarkonsten det. I tryckt form spreds kunskap och tolerans parallellt med hat och religiös fanatism.

Genom århundraden talar Erasmus stämma om kunskap, förnuft och dialog. I en tid av ”alternativa fakta” skulle det behövas en Erasmus.

Boken finns även att läsa som e-bok.

Nina Burton har tidigare bland annat skrivit Flodernas bok, också den en bildningsresa längs tre stora europeiska floder: Rhen, Rhône och Themsen.


CS Library-RSS
 1. Flodernas bok (2012)

  Omslagsbild för Flodernas bok
  ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden

  Av: Burton, Nina

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Flodernas bok.

Verksinformation

Utförlig titel:Gutenberggalaxens nova :, en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution : samt om Albrecht Dührer, Hans Holbein d.y., Paracelsus, Martin Luther, Thomas More, Michel de Montaigne, diverse pedagoger, anatomer, encyklopeder, påvar och rebeller /, Nina Burton
Förlag:Albert Bonniers förlag
ISBN:9789100158972
Ämnesord tid:
Ämnesord plats:

CS Library-RSS

Fler tips från Janne

 1. Brytstycken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Brytstycken.
  Säfve, Torbjörn

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

 2. Tusen år i lappmarken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Tusen år i lappmarken.
  Cramér, Tomas

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 3. Sápmi i ord och bild del I och II

  Klicka här för att läsa mer om tipset Sápmi i ord och bild del I och II.

  Litteraturen om samer är enorm. Litteratur av samer har det inte funnits lika mycket av. Här hörs samers egna röster, men också en stor och internationell samling skribenter.

 4. Stefans lilla gröna

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stefans lilla gröna.
  Sundström, Stefan

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

 5. Antti Keksis kväde

  Klicka här för att läsa mer om tipset Antti Keksis kväde.
  Vikgren, David

  Det är inte mycket poesi som känns levande och fräsch efter mer än tre hundra år. Men Antti Keksis kväde läses ännu, ger upphov till nytolkningar och har format bilden av en hel landsända.

 6. Av samma blod

  Klicka här för att läsa mer om tipset Av samma blod.
  Olsson, Tobias

  Det behövs en riktigt spännande bok om vår tids smärtpunkter: migration, flyktingkris och extrema politiska ideologier. Nu finns den!

 7. Gutenberggalaxens nova

  Klicka här för att läsa mer om tipset Gutenberggalaxens nova.
  Burton, Nina

  En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.