Start för innehåll

Joe Hill - mannen som aldrig dog

”Sörj inte, organisera” är slagordet den svenskfödde Joe Hill lämnade efter sig. Och han var en av pionjärerna i den sångtradition som inspirerat bland andra Woodie Guthrie, nobelpristagaren Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Egentligen vet man väldigt lite om Joe Hill, eller Joel Hägglund, bördig från Gävle som i 20-årsåldern emigrerade till USA tillsammans med sin bror. För många av de nyanlända som kom dit väntade rotlösheten. Det gällde att hela tiden vara i rörelse för att hitta arbete. De blev utnyttjade av arbetsförmedlare och arbetsgivare, och levde under miserabla förhållanden. Dessa arbetsluffare sågs med förakt av det etablerade samhället, och blev ett hot när de organiserade sig.

Författaren försöker utreda vid vilken tidpunkt Joe Hill valde eller accepterade att bli symbol och martyr för den radikala fackliga rörelsen International Workers of the World (IWW). 1915 begicks ett rånmord i Salt Lake City som Joe Hill blev dömd och avrättad för. Det var i det sammanhanget han klev ut i rampljuset eftersom domen av många ansågs vara ett justitiemord. IWW var en sjungande rörelse, med egen sångbok, och det faktum att han skrivit flera av sångerna var också något som gjorde hans ställning ännu starkare.

För den som vill läsa en roman om Joe Hill är Menedarna av Kerstin Ekman att rekommendera. Den kan du dessutom låna och läsa direkt som e-bok.

Joe Hill - mannen som aldrig dog finns även att låna som talbok inläst av Christer Modin. Läs mer om vem som får låna talböcker>>>

Karneval förlag, 2015

Verksinformation

Utförlig titel:Joe Hill - mannen som aldrig dog /, William M. Adler ; översättning: Camilla Jacobsson.
Originaltitel:
The man who never died.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
Förlag:Karneval
ISBN:91872073899789187207389

CS Library-RSS

Fler tips från Kristian

 1. Demokratimodellen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Demokratimodellen.
  Rutgersson, Thor

  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

 2. Imperium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Imperium.
  Harris, Robert

  Rom byggdes inte på en dag. Tärningen är kastad och världen ligger klar.

 3. Isola

  Klicka här för att läsa mer om tipset Isola.
  Avdic, Åsa

  Ett antal personer placeras på en ö i den yttre delen av den Stockholmska skärgården för att delta i ett rekryteringstest. Det går snett.

 4. Anna-Lisas antik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Anna-Lisas antik.
  Åhman Owetz, Eli

  Eli Åhman Owetz skriver på sin hemsida att hon avskyr olyckliga slut, och älskar retro och romantik.

 5. Skuggans lag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Skuggans lag.
  Häggström, Simon

  1999 kriminaliserades köp av sexuella tjänster. Simon Häggström i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp berättar personligt om sitt jobb.

 6. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel.
  Mosskin, Peter

  Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

 7. Svenskar i krig 1945-2015

  Klicka här för att läsa mer om tipset Svenskar i krig 1945-2015.
  Gyllenhaal, Lars

  Den 19 augusti 1809 i Sävar utanför Umeå stod det sista slaget på svensk mark. Officiellt har inte Sverige varit i krig sedan 1814 då Carl Johan Bernadotte tog (fick) Norge från danskarna.