Start för innehåll
Omslagsbild för Sápmi i ord och bild

Sápmi i ord och bild

Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Jan Olofsson

Sápmi i ord och bild del I och II

Litteraturen om samer är enorm. Litteratur av samer har det inte funnits lika mycket av. Här hörs samers egna röster, men också en stor och internationell samling skribenter.

I många hundra år har författare från många håll i världen intresserat sig för det samiska. Ibland vetenskapligt, ibland med nyfikenhet på det exotiska, ibland fördomsfullt. Bredden av texter i det här standardverket visar hur känd den samiska kulturen är internationellt, både i forskning och populärkultur. Samtidigt är kunskaperna i Sverige inte alltid så stora. Och intresset i den internationella forskarvärlden motsvaras inte av motsvarande intresse eller respekt på svensk botten, bland svenska myndigheter och lagstiftare.

Samisk kulturell renässans

I historien finns förtryck, såriga konflikter, förluster av mark och vatten, förlust av språk och kultur. Och det allra svartaste: rasbiologins mörka ideologi. Men allt är inte mörker. Nu pågår en mäktig samisk kulturell renässans. Här porträtteras nutida kulturpersonligheter, artister som Sofia Jannok och Maxida Märak, konstnärer som Anders Sunna, Britta Marakatt-Labba och Katarina Pirak Sikku.

Föregångare finns förstås, konstnärer som Nils Nilsson Skum och Lars Pirak, författare som Johan Thuri och Paulus Utsi och naturligtvis multikonstnären Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš, såväl författare som bildkonstnär och musiker.

Ömsom fördomsfullt, ömsom kunnigt

Det samiska är och har varit ett outsinligt motiv för författare och konstnärer i  många hundra år. De har närmat sig ömsom fördomsfullt, ömsom kunnigt och inkännande. Författare alltifrån Olaus Magnus till  deckarförfattarna Lars Pettersson och Olivier Truc har gjort det. Tre konstnärer från olika tider som har närmat sig den samiska kulturen utan att göra den exotisk och främmande är Anna Nordlander, Johan Tirén och Bengt Lindström.

Del I kom 2015, del II kom 2017.Två böcker på sammanlagt 1 360 sidor är kanske inget att kasta sig över, men gärna dyka ner i! Vetenskapliga artiklar samsas med reportage, historia möter nutid i vad som kommer att räknas som ett standardverk om Sápmi.

 

Verksinformation

Utförlig titel:Sápmi i ord och bild :, en antologi., texter samlade av Kajsa Andersson
Del:1
Originalspråk:Franska
Medarbetare:
Förlag:On Line, 2015
ISBN:9789186481025
Klassifikation:
Ämnesord plats:
Anmärkning:Ca hälften av artiklarna har tidigare varit publicerade på franska eller engelska i antologierna L'image du Sápmi 1-3

CS Library-RSS

Fler tips från Jan

 1. Brytstycken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Brytstycken.
  Säfve, Torbjörn

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

 2. Tusen år i lappmarken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Tusen år i lappmarken.
  Cramér, Tomas

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 3. Sápmi i ord och bild del I och II

  Klicka här för att läsa mer om tipset Sápmi i ord och bild del I och II.

  Litteraturen om samer är enorm. Litteratur av samer har det inte funnits lika mycket av. Här hörs samers egna röster, men också en stor och internationell samling skribenter.

 4. Stefans lilla gröna

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stefans lilla gröna.
  Sundström, Stefan

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

 5. Antti Keksis kväde

  Klicka här för att läsa mer om tipset Antti Keksis kväde.
  Vikgren, David

  Det är inte mycket poesi som känns levande och fräsch efter mer än tre hundra år. Men Antti Keksis kväde läses ännu, ger upphov till nytolkningar och har format bilden av en hel landsända.

 6. Av samma blod

  Klicka här för att läsa mer om tipset Av samma blod.
  Olsson, Tobias

  Det behövs en riktigt spännande bok om vår tids smärtpunkter: migration, flyktingkris och extrema politiska ideologier. Nu finns den!

 7. Gutenberggalaxens nova

  Klicka här för att läsa mer om tipset Gutenberggalaxens nova.
  Burton, Nina

  En nova är en exploderande stjärna som kan ge ett oerhört starkt ljus. För 500 år sedan exploderade en litteraturens supernova och den kan upplysa oss än i dag.