Start för innehåll

Pojken i bäcken

Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

Känslan i boken är rätt dyster och mörk. Vi får följa Johans liv från åtta års ålder, då han är med om en tragisk händelse. Johan och kompisen Tage har smitit ner till bäcken fast de egentligen inte får gå dit. Tage går ut på isen, trampar igenom och faller i vattnet. Johan försöker rädda Tage med hjälp av en planka men råkar istället slå honom i huvudet med den. Tage drunknar. Johan törs inte berätta för någon vad som hänt så ingen förstår att Johan varit med Tage när olyckan skedde.

Hoppfullt

Skuldkänslorna för Tages död är ständigt närvarande för Johan. Familjesituationen, med pappan som är glad i alkohol, skrik och bråk gör att Johan drar sig undan mer och mer. Han missköter skolan. Ingen orkar riktigt engagera sig fast de ser att Johan inte mår bra.

Boken slutar i ett mer hoppfullt tonläge. Johan har hunnit bli en yngling som läser vidare till ingenjör och musiken har blivit en viktig del av hans liv.

Skildringen av Johans uppväxt och familjelivet är mest framträdande i boken. Men man får också en tydlig bild av hur arbetarklassen hade det i Kiruna på 1950-talet.

Lars Alm är uppvuxen i Kiruna och Pojken i bäcken är hans debutroman.

Verksinformation

Utförlig titel:Pojken i bäcken /, Lars Alm.
Förlag:Ebe
ISBN:91881870639789188187062
Anmärkning:Originalupplaga 2015.

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…