Start för innehåll
Omslagsbild för Rök

Rök

Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Hilkka Horsma

Rök

Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

Låter det konstigt?

Inte alls. Rök är en blandning av historisk roman, thriller och fantasy, allt på en gång. Miljön är England på 1800-talet. De rika och priviligierade sätter sina pojkar på internatskola. Där träffas Thomas och Charlie och blir bästa vänner. Twisten då? Jo, personer som tänker syndiga tankar eller gör onda, kriminella handlingar ryker. Bokstavligen ångar ut rök genom hudens porer, genom näsan, munnen.

Vita kragar och hemliga piller

I den här alternativa världen styr de rika och mäktiga människorna med kraft av sin rättfärdighet och godhet. Ingen sot fläckar deras vita kragar eftersom det inte ryker från dessa människor. Till skillnad mot arbetarklassen och de fattiga. De är oftast inpyrda av rök och sot.

När elever från internatskolan åker på ett studiebesök till det syndfulla och farliga London råkar Charlie och Thomas se saker som det inte var meningen att de skulle se. De bevittnar en offentlig avrättning på ett torg. En mörderska hängs och både hon själv och hela folkmassan på torget bolmar ut svart rök av upphetsning. Efter avrättningen ser Thomas hur en person smyger ner under scenen och skrapar upp, samlar in sotet från den dödes kropp. De upptäcker också att lärarna på skolan smusslar med hemliga pastiller. De inser snart att pillren hindrar personen från att ryka.

Mustig berättelse

Fulla av beslutsamhet beger sig Thomas och Charlie iväg för att söka efter sanningen om röken. Men personer i deras närhet är beredda att göra vad som helst för att hindra dem.

Dan Vyleta bjuder med Rök på en mustig, fantasifull, spännande berättelse som lever kvar länge i minnet.

Boken finns också att läsa som e-bok. För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Peter Mattsson. Läs mer om läsnedsättning.

Verksinformation

Utförlig titel:Rök :, en roman /, Dan Vyleta ; översättning: Birgitta W Augustsson
Originaltitel:
Smoke.
Originalspråk:Engelska
Förlag:Bonnier
ISBN:9789100166700
Ämnesord:
Ämnesord tid:
Ämnesord plats:
Anmärkning:Första svenska upplaga 2016

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…