Start för innehåll

Stolthet och fördom

När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

När Kitty och Mary Bennets främsta mål i livet tycks vara att hamna i så dåligt sällskap som möjligt, och det lyckas åtminstone en av dem göra med besked, så verkar Jane Bennet inte ha något främsta mål i livet. Inte blir det enklare av att Janes älskade Mr Charles Bingley inte heller tycks ha det. Och vad Elizabeth Bennet har för främsta mål i livet är svår att av avgöra, åtminstone när Mr Fitzwilliam Darcy närheten. Men en sak är säker. Nog blixtrar det till när de möts.

Komiska bifigurer

Det är inte svårt att inse varför Stolthet och fördom är den roman som uppskattas mest av Jane Austens fans. Även om romanen i första hand brukar betraktas som en kärlekshistoria får den ett djup av Jane Austens humor. Till stor del bärs historian framåt av de komiska bifigurerna. Mr Collins totala oförmåga att inse att Elizabeth Bennet avvisar hans frieri skulle kunna stå i Nationalencyklopedin som definition på manlig uppblåsthet.

Vanebildande

Den enda invändningen som jag har mot Stolthet och fördom är att den är vanebildande. När du har läst boken är det dags att läsa den tecknade serien och när du har läst den tecknade är det bara att läsa manga-versionen och sedan är det dags att läsa boken igen. Om du nu inte föredrar att se filmen istället. Att se filmen är ett måste ifall du vill uppleva Mr Darcy dyka ner i dammen på sitt gods Pemberley, eller snarare när han kommer upp ur dammen med skjortan fastklistrat på sin manliga överkropp. En scen så het att Jane Austen inte kunde förmå sig att skriva den.

Många olika sätt att läsa

Stolthet och fördom finns i olika format. Du kan låna den som e-bok, både att läsa och lyssna på. Den finns i talboksformat i ett flertal upplagor. Inläsare är Anna Godenius och Anna Döbling. Den finns även som lättläst bok.

När du klickar på reservera så ser du vilka  olika format som boken finns i.

Verksinformation

Utförlig titel:Stolthet och fördom /, Jane Austen ; översättning av Gun-Britt Sundström.
Originaltitel:
Pride and prejudice.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
Förlag:Bonnier
ISBN:9100125784910014192597891001257839789100141929
Anmärkning:Första svenska upplaga 1920. Första upplaga i denna version 2011.
CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).