Start för innehåll

Förnuft och känsla

Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

Som ett exempel på att pappa inte alltid vet bäst överlåter Mr Henry Dashwood på sin dödsbädd det ekonomiska ansvaret för hustru och döttrar på sin son. Men då har han inte räknat med sin svärdotter. Hon har inte bara tummen i ögat på sin man, hon vill också ha alla pengarna för sig själv. Hon vill till och med ha sin bror för sig själv. Men det är en helt annan historia. Eller kanske inte helt annan även om det ganska länge kan verka så.

Som en racerbil

Förvisade till ett kyffe i Devonshire måste systrarna Elinor och Marianne Dashwood inte bara reda ut sin privatekonomi utan också lyckas nysta upp alla kärleksintriger. Vilket inte blir lättare när Lucy Steel i största förtrolighet avslöjar för Elinor vem hon är hemligt förlovade med.

Även om det är den i högsta grad förnuftiga Elinor som bär upp Förnuft och känsla är det den temperamentsfulla Marianne och hennes emotionella utbrott som driver historien framåt. Om Marianne var en racerbil så skulle hon ha tagit hårnålskurvorna på två hjul. Elinor är mer av en söndagsförare som når sitt mål även om det tar sin tid.

Överväldigad tipsare

Själv är jag en aning överväldigad. Jag tror inte att mitt känsloliv når upp till systrarna Dashwoods standard. Om jag skulle välja mellan förnuft och känsla skulle jag nog göra ett val med ett fett frågetecken efter. Men det är förstås en god anledning att läsa Jane Austens roman en gång till. Nästa gång kan jag kanske komma med ett svar.

För dig med läsnedsättning finns Förnuft och känsla som talbok, inläst av Monica Cassidy.


Verksinformation

Utförlig titel:Förnuft och känsla /, Jane Austen ; till svenska av Marie-Louise Elliott.
Originaltitel:
Sense and sensibility.
Originalspråk:Engelska
ISBN:91270158589127056511912711208X978912701585297891270565109789127112087
Anmärkning:Första svenska upplaga 1959.
Lokal anmärkning:Klassiker
CS Library-RSS

Fler tips av Magnus

 1. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 2. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 3. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 4. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 5. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 6. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

 7. Manga Classics: Sense and Sensibility

  Klicka här för att läsa mer om tipset Manga Classics: Sense and Sensibility.
  Austen, Jane

  Den som tvivlar på att en bild säger mer än tusen ord borde bläddra i manga-versionen Jane Austens Sense and Sensibility. Visserligen är historien densamma men bildmässigt så presenteras systrarna Dashwood och de andra karaktärerna från Austens…