Start för innehåll

Emma

”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

Ja, vissa romaner går mer rakt på sak än andra, det där är inledningen av Jane Austens Emma:

Att kalla Emma för Jane Austens fjortisroman är kanske att ta i. Emma Woodhouse är faktiskt 21 år. Men det går inte att komma ifrån att hon redan i romanens inledning framstår som något av en bratt. Speciellt med tanke på att hon också kan framstå som ganska bortskämd och till och med i vissa fall självgod. Emma Woodhouse älskar att smida äktenskapsplaner och försöker para ihop vänner och bekanta. Något som inte alltid uppskattas av omgivningen. Värst drabbad är bästa väninnan Harriet Smith.

Roliga intriger

Emma är en bra första bok att börja med för den som inte har läst Jane Austen förut. Vilket kan förklara att den ofta kallas för ungdomsbok. Bokens lättillgänglighet beror dels på att den är rolig och intrigen är lätt att hänga med i. Men också att Emma Woodhouse, till skillnad från många av Austens andra huvudkaraktärer, tar för sig av livet.

Och naturligtvis straffar det sig. Jane Austen är en i högsta grad moraliskt författare. Men det är en ganska mild bestraffning. Emma Woodhouses charm är så stor att inte ens författaren tycks kunna stå emot den. Och efter lite tårar och en del ånger från Emma Woodhouses sida slutar allt lyckligt.

Alla som är något att räkna med blir gifta. Även Emma Woodhouse. Fast jag tycker jag förstås att hon istället skulle ha valt - ja, gissa vem?

Emma finns att läsa som e-bok.

Emma finns som talbok och är inläst av Anna Godenius.

Verksinformation

Utförlig titel:Emma /, Jane Austen ; översättning: Rose-Marie Nielsen.
Originaltitel:
Emma.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
ISBN:91001246809100141917917429194791867453019789100124687978910014191297891742919409789186745301
Anmärkning:Första svenska upplaga 1857. Första upplaga i denna version 2010.
CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).