Start för innehåll

Demokratimodellen

Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

Boken Demokratimodellen handlar om ett ideellt förenings-Sverige som möter helt nya utmaningar ifråga om hur få till engagemang, och nya medlemmar. Det som gör den mest intressant är att den kan ses som en introduktion till vad en gapig kritiker av mer onyanserat slag skulle kalla det politiskt korrekta.

Meningen med föreningen

Boken upptas av meningen med föreningen, medlemsrekrytering och diskuterar ur ett normkritiskt perspektiv huruvida en förening är öppen för alla. Det kan handla om funktionsnedsättningar, etnisk tillhörighet, hudfärg, jämställdhet, sexuell läggning med mera. Diskussionen om makt finns hela tiden närvarande. Och enligt boken finns inte rent fysiska och psykiska hinder för deltagande hos den enskilde, utan alltid i föreningen eller samhällsstrukturen.

Råden för en bättre föreningsverksamhet utgår från exempel och därefter intervjuer av olika föreningsaktiva, projektledare och initiativtagare. Häri finns en tillbakablick på äldre former jämfört med dagens funderingar över gruppdynamik, härskartekniker och självkritik. Föreningslivet har fått sig helt nya uttryck där mycket har ändrats sen förut, där några gamla sanningar tagit slut.

Verksinformation

Utförlig titel:Demokratimodellen :, gör din förening livskraftig och inkluderande /, [Thor Rutgersson (red.) och Mirella Pejcic]
Medarbetare:
Förlag:Trinambai
ISBN:9789198012798

CS Library-RSS

Nya tips

 1. Demokratimodellen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Demokratimodellen.
  Rutgersson, Thor

  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar har tagit slut, sjöng Anders Fugelstad 1970 och skapade då en sommarplåga ljudande från alla radioapparater.

 2. Imperium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Imperium.
  Harris, Robert

  Rom byggdes inte på en dag. Tärningen är kastad och världen ligger klar.

 3. Isola

  Klicka här för att läsa mer om tipset Isola.
  Avdic, Åsa

  Ett antal personer placeras på en ö i den yttre delen av den Stockholmska skärgården för att delta i ett rekryteringstest. Det går snett.

 4. Anna-Lisas antik

  Klicka här för att läsa mer om tipset Anna-Lisas antik.
  Åhman Owetz, Eli

  Eli Åhman Owetz skriver på sin hemsida att hon avskyr olyckliga slut, och älskar retro och romantik.

 5. Skuggans lag

  Klicka här för att läsa mer om tipset Skuggans lag.
  Häggström, Simon

  1999 kriminaliserades köp av sexuella tjänster. Simon Häggström i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp berättar personligt om sitt jobb.

 6. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel.
  Mosskin, Peter

  Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

 7. Svenskar i krig 1945-2015

  Klicka här för att läsa mer om tipset Svenskar i krig 1945-2015.
  Gyllenhaal, Lars

  Den 19 augusti 1809 i Sävar utanför Umeå stod det sista slaget på svensk mark. Officiellt har inte Sverige varit i krig sedan 1814 då Carl Johan Bernadotte tog (fick) Norge från danskarna.