Start för innehåll

Marken

Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

Redan omslaget till boken signalerar om innehållet. Titeln, ett ord och författarens namn, inget mer. En varm röd färg omsluter boken. Kort och kärvt, men med värme.

Jag tycker om mångfalden och variationen som David Väyrynen skapar när han använder många olika slags texter i boken. Det är verser, sånger, nekrologer, brev, dokument, samtal, insändare, listor med mera. På olika sätt speglar texterna den mentalitet som många säkert känner igen sig i. Om inte annat ett slags ideal att sträva efter. Att vara arbetssam, göra rätt för sig, hjälpa till där det behövs, vara ödmjuk, uppskatta det enkla i tillvaron, inte krångla till saker, inget svammel.

Värdefullt liv

Marken kan säkert tilltala många läsare, det finns något för alla. Mycket i texterna känns välbekant. Miljöer vi känner igen. Tankar vi alla tänkt någon gång. Åsikter vi delat med grannen. Det är lekfullt skrivet med en hel del humor men framförallt en genuin önskan om att se hur värdefullt det liv vi lever, långt från storstadens hets och ytlighet, faktiskt är.

För mig är verserna, dikterna, de texter som berör mig mest. Som till exempel i Om det som gör att vi aldrig behöver frysa på rikt. En väldigt jordnära och fin text om hur magnifikt ett bastubad i all enkelhet kan vara.

David Väyrynen, från Hakkas i Gällivare, är ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Han är diversearbetare och kommunpolitiker i Gällivare kommun. Marken är hans debut.

Radioinslag om Malmberget

Den 19 juli 2017 sände P1 Kultur ett inslag om Malmberget. Förutom David Väyrynen medverkar Miriam Vikman och Johan Airijoki.

Lyssna på reportaget Malmberget töms - kulturen flyttar in >>>

 

Verksinformation

Utförlig titel:Marken /, David Väyrynen
Förlag:Teg Publishing
ISBN:9789188035080
Ämnesord:
Anmärkning:Originalupplaga 2017

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…