Start för innehåll

Northanger Abbey

En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

Catherine Morland är en ivrig läsare av gotiska skräckromaner. Udolphos mysterier av Ann Radccliffe tillhör hennes favoriter. Catherine Morlands problem är att hennes liv saknar den dramtiska laddning som präglar de böcker som hon läser. Hennes föräldrar älskar henne och huset hon bor i saknar både inmurade nunnor och medeltida valv.

När Catherine Morland får en inbjudan att tillbringa säsongen i Bath så ser hon sin chans. Hennes nya liv skall bli minst lika romantiskt och äventyrligt som hjältinnornas i de gotiska skräckromanerna. Vilka som har och inte har läst Udolphos mysterier blir det rättesnöre som hon värderar sina nya bekantskaper efter. Men ganska snart inser hon att hyggliga människor inte alltid har rätt litteratursmak. Och att de som har rätt litteratursmak kan vara ganska ohyggliga, för att inte säga rent ut sagt otrevliga. Men det inser inte Catherine Morland förrän efter hon har valt vem hon skall umgås med. Ett val som kommer att påverka resten av hennes liv.

Northanger Abbey finns att läsa som e-bok.

Northanger Abbey finns som e-ljudbok, inläst av Johanna Fridell.

Verksinformation

Utförlig titel:Northanger Abbey /, Jane Austen ; översättning: Rose-Marie Nielsen.
Originaltitel:
Northanger Abbey.
Originalspråk:Engelska
Medarbetare:
ISBN:91005748809144353014917429502091764384309789100574888978914435301297891742950239789176438435
Anmärkning:Första svenska upplaga 1993.
CS Library-RSS

Fler tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).