Start för innehåll

Mansfield Park

Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

Det är bara att konstatera, en del har mer tålamod än andra. Ta Fanny Price till exempel. Vid tio års ålder flyttar hon till sin moster och morbror på grund av föräldrarnas dåliga ekonomi. Och hon kan ta det. Hon tillåts aldrig bli en fullvärdig medlem av familjen utan behandlas som hon var en av tjänstefolket. Hon står ut.

Att Fanny förälskar sig i kusin Edmund stöter inte heller på några problem. Han är ju trots allt en seriös ung man som ska läsa till präst och allt. Och när Edmund förälskar sig i den levnadsglada Mary istället så gäller det att bita ihop. Speciellt med tanke på att Edmund tar Fanny till sin förtrogna. Men Fanny klarar det. Hon står ut ända till dess att fel man friar till henne. Då brister det. Och det med besked.

Viskande läsupplevelse

Med sin avsaknad av pampiga baler och hämningslöst, men diskret, flirtande i Bath framstår Mansfield Park som en av Jane Austens mer anspråkslösa romaner. Samtidigt som det är just anspråklösheten som gör Mansfiled Park läsvärd. För den som kan skruva ned sina förväntningar på en adrenalinstinn underhållning väntar en läsupplevelse som är lika intim som en viskning. Vissa läsupplevelsers tycks existera enbart för dig.

Mansfield Park finns som talbok, inläst av Anne Asplund.

På engelska finns den som e-bok, både att läsa och lyssna på >>>

Verksinformation

Utförlig titel:Mansfield Park /, Jane Austen ; översättning: Maria Ekman
Medarbetare:
Förlag:Norstedt
ISBN:911300476X91130061859119719426
Anmärkning:Orig:s titel Mansfield Park (engelska) Första svenska upplaga 1997

CS Library-RSS

Mer tips från Magnus

 1. Stora stygga räven

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stora stygga räven.
  Renner, Benjamin

  Gudarna skall veta att inte är lätt att vara mamma. Speciellt om man är räv.

 2. Mansfield Park

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mansfield Park.
  Austen, Jane

  Att läsa Mansfield Park är som att titta på ett isflak som rämnar på grund av den belastning som läggs på. Eller så är det kanske mer som att iaktta en plexiglasskiva som tyngs ned tills den fjädrar tillbaka i slowmotion.

 3. Övertalning

  Klicka här för att läsa mer om tipset Övertalning.
  Austen, Jane

  Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 4. Förnuft och känsla

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förnuft och känsla.
  Austen, Jane

  Två systrar. Två olika temperament. Två helt motsatta vägar till den stora kärleken. Skall den mötas med förnuft eller med känsla? Vad skulle du välja?

 5. Northanger Abbey

  Klicka här för att läsa mer om tipset Northanger Abbey.
  Austen, Jane

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 6. Emma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Emma.
  Austen, Jane

  ”Emma Woodhouse kunde nog anses höra till de lyckligt lottade i livet. Hon var vacker, klok och gladlynt, kom från ett rikt och gott hem och hade trots att hon snart skulle fylla 21 inte drabbats av särskilt många sorger och bekymmer.”

 7. Stolthet och fördom

  Klicka här för att läsa mer om tipset Stolthet och fördom.
  Austen, Jane

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).