Start för innehåll

Smak av norrsken - en matresa

Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

Jag förväntar mig en vanlig, traditionell kokbok när jag först öppnar den hårda, svarta, inbundna pärmen. Istället möts jag av berättelser som kopplar ihop mat och dryck med olika upplevelser, framförallt från Tornedalen.

Björn Ylipää berättar om sitt liv. Från uppväxten i Pajala, som skogsarbetare och pizzabagare. Sedan vidare till Restauranghögskolan i Grythyttan och numera boende i Skåne. Anekdoterna förmedlar och förhöjer olika slags matupplevelser på ett målande och annorlunda sätt.

Ständig längtan

Uppenbart är Smak av norrsken en vacker kokbok fylld av magiska fotografier på råvaror och rätter och frestande, salivframkallande recept. Men du kan lika gärna läsa boken från pärm till pärm. Berättelserna bär av egen kraft. De är intressanta, roliga, tänkvärda nedslag i norrbottniskt vardagsliv. De är också fyllda av en ständig längtan tillbaka, till naturen, människorna, klimatet här uppe. Och så maten förstås. Våra lokala specialiteter som suovas, halstrad harr, kaffeost, doppikopp och hjortronsylt, ibland tillagade med en extra knorr.

För oss som bor i Norrbotten är det mesta välbekant och framkallar egna minnen och associationer. För andra kan det säkert skapa en önskan att själv få uppleva det exotiska Norrbotten med ljusa sommarnätter, kyla och norrsken på vintern.

Matens musik

Smak av norrsken är ytterligare ett bidrag i den växande kören av röster som vill lyfta fram och stärka människor i glesbygd. Vi har unika värden på så många sätt som är precis lika viktiga som de som storstaden kan erbjuda.

Vill du ta läsupplevelsen till en extra nivå kan du gå till Björn Ylipääs hemsida >>>  Där har han listat låtar som passar till varje avsnitt i boken.

Så hur smakar då norrsken? Enligt Björn Ylipää så smakar det björkskott och blodgrapefrukt. Ja, varför inte?

Verksinformation

Utförlig titel:Smak av norrsken /, texter: Björn Ylipää ; recept: Lena Ylipää Abrahamsson ; foto: Janus Langhorn
Förlag:Skog & smak
ISBN:9789163782138
Ämnesord plats:

CS Library-RSS

Fler tips från Hilkka

 1. Smak av norrsken - en matresa

  Klicka här för att läsa mer om tipset Smak av norrsken - en matresa.
  Ylipää, Björn

  Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

 2. Marken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Marken.
  Väyrynen, David

  Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

 3. Hetta

  Klicka här för att läsa mer om tipset Hetta.
  Harper, Jane

  Skickligt skapar debutanten Jane Harper en laddad stämning redan i den korta prologen på den här mycket spännande thrillern.

 4. Burk-Curt

  Klicka här för att läsa mer om tipset Burk-Curt.
  Lundgren, Åke

  Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

 5. Rök

  Klicka här för att läsa mer om tipset Rök.
  Vyleta, Dan

  Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

 6. Pojken i bäcken

  Klicka här för att läsa mer om tipset Pojken i bäcken.
  Alm, Lars

  Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

 7. Bokklubben vid livets slut

  Klicka här för att läsa mer om tipset Bokklubben vid livets slut.
  Schwalbe, Will

  Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något…