22/11 1963

Hur skulle världen ha sett ut om president John F Kennedy blivit kvar i livet? Kanske hade jorden varit en fredligare plats utan raskrig, religionskrig och terrorism. Eller så hade planeten varit helvetet självt, närapå utplånad av kärnvapen. Dessa spekulationer ligger till grund för Stephen Kings storverk 22/11 1963.

Huvudperson i berättelsen är läraren Jake Epping. Han blir av en döende vän invigd i en fantastisk hemlighet och får chansen att förändra världshistorien. Vännen Al som är ägare till ett hamburgerhak har i sitt skafferi hittat en tidslucka, eller som han själv kallar det; ett kaninhål. Finner man de rätta trappstegen kliver man rakt ut i 1958, en tid av stora bilar, cigarettrök och välsmakande root beer.

Fem års väntan

Jakes uppdrag, vännens sista önskan, är att han ska rädda Kennedy och skona världen från allt ont som han tror härrör från presidentens för tidiga död. Problemet är att tidsluckan leder ut till den 9:e september 1958, vilket innebär att Jake måste bida sin tid i fem år. Under identiteten George Amberson påbörjar han så ett helt nytt liv med jobb, bil, bostad och kärlek. Samtidigt spanar han på den misstänkte presidentmördaren Lee Harvey Oswalds förehavanden. Är han ensam om dådet? I så fall bör han helst röjas ur vägen långt innan han avlossar det dödande skottet, anser Jake.

Hans mäktigaste verk

När Stephen King är som bäst skriver han långt och detaljerat och ofta bottnar hans berättelser i kampen mellan ont och gott. Genom åren har han både fått mig att gråta av andlös skräck och skratta åt skoningslös humor.

22/11 1963 håller mig i ett åttahundra sidor långt järngrepp, men här är det inte av skräck. Ett inlevelsefullt författande med omsorgsfulla beskrivningar av miljö och tidsanda, historiska fakta och ett persongalleri med både verkliga och påhittade karaktärer får mig att önska att historien aldrig ska ta slut.

Stephen King har under hela fyrtio år planerat och samlat fakta för att slutligen år 2011 ge ut denna episka berättelse. Själv menar han att han aldrig tidigare skrivit något liknande. Jag håller med. Konkurrensen är hård, men enligt mig är detta hans mäktigaste verk.

Fler bra romaner

 1. Pärlfiskaren

  By: Erlandsson, Karin Review by: Julia Åhl Kunto

  Äventyr, spänning och skattjakt i havets djup.

 2. Ogjort

  By: Dahlin, Doris Review by: Hilkka Horsma

  Har du gett upp hoppet om medmänsklighet? Ibland undrar jag också hur det egentligen står till här i världen. Men misströsta inte! Läs Ogjort och hips vips så får man tillbaka tilltron till människors inneboende vänlighet och värme!

 3. Kugghjärtat

  By: Bunzl, Peter Review by: Julia Åhl Kunto

  Hemligheten finns i hjärtat.

 4. En svensk kändis

  By: Kirlić, Alma Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Den här boken om Alma från Bosnien gav mig betydligt större insikt i att de nyanlända i Sverige faktiskt har haft ett liv även innan.

 5. Vänligheten

  By: Ajvide Lindqvist, John Review by: Solveig Nordmark

  Författaren John Ajvide Lindqvist kallas “Sveriges obestridlige skräckmästare”. Även hans nya roman Vänligheten innehåller vissa hemskheter, men övervägande är vänskap och kärlek. Sammantaget är Vänligheten en fantastisk skildring av nutidssamhället som alla kan känna igen sig i och ingen bör missa.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Solveig Nordmark Monday, November 30, 2020