Aednan
Ett starkt, storslaget epos om samernas historia från 1900-talets början fram till idag. En prosadikt som på ett självklart och direkt sätt förmedlar hur ett samiskt liv i norra lappmarken har varit, är.
Samerna har utsatts för många kränkningar genom åren. De har tvingats överge sin religion. De har tvångsförflyttats. De har blivit avklädda, synade och uppmätta i rashygienens namn. De har blivit fråntagna sina renbetesmarker. De hotas av gruvdrift, vattenkraftsregleringar. Idag kämpar de allt som oftast för sina rättigheter, som urfolk, i domstolar i utdragna rättegångar där svenska staten är motpart.
Två familjers öden
Alla dessa motgångar och orättvisor berättas genom två samiska familjers öden. Deras känslor och tankar ger förståelse och djup till händelserna. Självklart är det inte bara negativa saker som skildras. Glädjen och tillfredsställelsen att leva i samklang med naturen och djuren. Friheten på fjället.
Eftersom texten är i diktform är den väldigt knapp, fåordig och mycket kan läsas in mellan orden. Den är väldigt rytmiskt och jag tror att den hade varit väldigt spännande att höra uppläsas högt. En bok som förtjänar många, många läsare.