Aftonland

Först ser det ut som ännu en bok om frustrerad intellektuell medelklass i storstad. Men berättelsen har djupverkan. Om man vrider lite på den, tittar ur ett annat perspektiv, framträder en skarpsynt idéroman om vår förvirrande samtid.

Karolina Andersson har uppnått det hon en gång drömde om. Gjort en klassresa från den lilla bruksorten till en professur i konstvetenskap i Stockholm. Men det har varit en resa mellan ensamheter. Hon känner sig inte riktigt hemma i kulturens och akademins värld där det gäller att spela ett spel, haka på rätt trend, skaffa de rätta kontakterna. När hon träffar en ung doktorand som säger sig ha sensationellt material om en hittills okänd konstnär hoppas hon på en nytändning i karriären.

Hon har just lämnat ett oinspirerat förhållande och en elegant lägenhet i Vasastan för en betydligt blygsammare sådan på Söder. Men det är något som skaver i tillvaron, en tomhet som hon försöker fylla med vin och tillfälliga erotiska kontakter. Åren går men den verkliga kärleken tycks ouppnåelig. Så långt låter det inte särskilt originellt, men berättelsen är mer mångbottnad än så.

Speglar konsten livet eller är det tvärtom livet som speglar konsten? Karolina är intresserad av olika konststilars uppgång och fall - särskilt fall. Hennes specialområde är det sena 1800-talets dekadenta konst, fylld av symboler, av sexualitet och undergångsstämningar. Civilisationer har uppstått och gått under och konsthistorien berättar om det.

Karolina undrar om vår egen samtid är märkt av undergång. Hon drömmer om förstörelse, tänker på allt omkring oss kan bli till ruiner på samma sätt som hennes eget liv hotar att bli det. Det är sent på jorden och sent i livet för Karolina.

Kanske lever vi alla i ett Aftonland.

Boken finns också att läsa som e-bok.

För dig med läsnedsättning finns den som talbok. Information om vem som får låna talböcker >>>

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Monday, December 5, 2016