Aftonrodnad vacker natt

Lydia lämnar Stockholm för att hjälpa sin mamma att storstäda huset i Svartträsk (Svartbyn). Det är tre år sedan pappan dog men längst in i vindsgarderoben hittar Lydia urnan med hans aska

Den här, i mitt tycke, mycket trevliga och läsvärda boken är till stor del en lovsång till hemodlad potatis och för mig som sätter egen potatis varje år var igenkänningsfaktorn stor – ogräsrensning, sorkangrepp, blomning. Lydia, som alltid varit nära sin pappa, bedriver sorkjakt i potatislandet och vakar nattetid. Hon pratar och resonerar med sin pappa och får faktiskt många svar.

Meningen var att pappans aska skulle strös ut i älven men Länsstyrelsen sa nej. Mamman gjorde ”en fuling” på begravningsbyrån och fick ta hem urnan – nu är det upp till Lydia att bestämma vad som ska hända med askan.

Samtidigt som städningen tar fart blir mamman sjuk och hamnar på Sunderby sjukhus, och sedan kommer hon inte hem igen. Lydia har många svåra och stora beslut att fatta - lämna Stockholm och livet där, eller flytta hem till Norrbotten.

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Friday, December 9, 2016