Agneta Krohn Strömshed

Vår tipsare Agneta Krohn Strömsheds bästa sommartips.

Agneta Krohn Strömshed
Jag är en obotlig bokmal som läser mest hela tiden – med öronen eller med ögonen. Sedan jag upptäckt ljudböckernas förlovade värld slösar jag inte bort någon tid. Jag anser nämligen att all tid som inte används till läsning (bortsett från när jag är med mitt barnbarn) är bortslösad tid.  När jag inte måste arbeta som bibliotekarie tillbringar jag helst min lediga tid i mitt eget paradis Räktjärv, en liten by åtta mil från Luleå.

 

Sommartipsen

Några – i mitt tycke - bra tips för dig att ”sätta tänderna i” under sommaren:

Elena Ferrante, Min fantastiska väninna. 
Om väninnorna Elena och Lila som växer upp i en fattig stadsdel utanför Neapel. En fantastisk berättelse som lever kvar länge.

Emmy Abrahamson,  Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske.
Om svenska Julia som undervisar i engelska vid Berlitz och som blir kär i en hemlös man. En stundtals ganska rolig bok.

Anthony Doer, Ljuset vi inte ser.
Jag läste den på engelska när den kom och önskade hett att den skulle översättas så att fler kunde ta del av den. Nu har jag läst om den på svenska, och den var fortfarande lika fascinerande. Boken är på drygt 600 sidor men jag hade gärna läst minst lika mycket till! Boken berättar parallellt om den unga franska flickan Marie-Laure och om den tyske pojken Werner som bor på barnhem – ska de två någonsin mötas? Den här boken glömmer jag aldrig.

Marilynne Robinson: Lila.
Utspelas i 1920-talets U.S.A. Lila blir som fyraåring mer eller mindre bortrövad av en äldre kvinna, Doll, som inte längre klarar av att se hur kärlekslöst den lilla flickan behandlas. Det blir ingen lätt tillvaro för de båda, ständigt på flykt, men jag älskar varenda mening. Läs också Gilead och Home som hör ihop med Lila.

Årlig läsning

Till sist den bok jag återkommer till varje sommar – i stället för terapi: Främlingen av Diana Gabaldon.
Om sjuksköterskan Claire som tillsammans med sin man Frank reser till Inverness i Skottland där de gifte sig före andra världskriget. Nu är kriget slut och de ska försöka hitta tillbaka till varandra, men en hög med menhirer (stora stenar) kommer mellan dem. Den här boken har kommit som tv-serie under namnet Outlander – mitt råd är att du läser boken i stället!

Tags:

Written by: Webbredaktionen Friday, June 10, 2016