Agnetas blandade sommartips

Jag läser helst hela tiden och överallt! Skämt å sido så har jag några favorit-läsställen.

Hemma i lägenheten i stan är jag så lyckligt lottad att jag har ett eget bibliotek med röda bokskåp och en helt underbar röd sammetsschäslong. I den sitter jag gärna och läser. Ryggstödet är lagom högt för att jag ska kunna luta mig tillbaka och ta mig en liten slummer emellanåt.

I stugan

I mitt sommarparadis läser jag helst utomhus, liggandes i hammocken iförd solhatt och läsglasögon med sådana där fula solglasögon utanpå. Där läser jag helst otäcka deckare eller självbiografier där barn far illa, de böckerna gör annars att nattsömnen har svårt att infinna sig, dem kallar jag ”dagböcker”.

Lyssnar på böcker

När jag lyssnar på ljudböcker kan jag läsa precis var som helst, men jag undviker det (oftast) när jag går i skogen med hunden eftersom jag gillar alla naturljuden där.

Eftersom jag alltid har läst så kommer jag ihåg att jag som barn gärna läste sittandes i fören i morfars lilla öppna blå båt på väg till badstranden. Det värsta var när vågorna gick höga så boken blev blöt, inte att rekommendera. Mitt budskap är att man egentligen kan läsa precis överallt

Mästerlig översättning

En fantastiskt bra bok som jag läst både på originalspråket engelska och på svenska, och översättningen är i mitt tycke mästerlig.

Romanen har två huvudpersoner, den japanska tonåringen Nao och den kanadensiska äldre författaren. Ruth bor tillsammans med sin man och deras katt på en liten ö strax utanför Kanadas kust. Under tiden som hon funderar på sin nästa roman tar hon långa promenader efter strandkanten och det är där hon en dag hittar något som vid första anblicken är en ilandfluten soppåse. Påsen tas hem för att slängas, men Ruths väninna lägger märke till att det finns en Hello Kitty-väska i plastpåpsen.

Dagbok av japansk tonårsflicka

I väskan hittar de en bok av Marcel Proust På spaning efter den tid som flytt. När Ruth börjar bläddra i boken inser hon att det innanför pärmarna sitter en dagbok. Dagboken är skriven av Nao, en japansk tonårsflicka som har stora problem att återanpassa sig till livet i Japan efter många år i Kalifornien.

Välskriven roman 

Hennes pappa som arbetat åt ett stort amerikanskt företag blev arbetslös och hemskickad, och även han har svårt med anpassningen. Medan Nao blir (svårt) mobbad i skolan så sitter pappan hemma, han har blivit en så kallad hikikomori.

Ruth blir besatt av att försöka få tag i Nao, av dagboken utläser hon att flickan har planer på att ta sitt liv.

Du som tycker om Japan, Kanada, filosofiska diskussioner, zenbuddhism eller helt enkelt bara att läsa en välskriven roman – här är den!

10 dagar, 8 främlingar och en seriemördare

Å vad jag skulle vilja fråga Liane Moriarty hur hon tänkte när hon i mitten av den här romanen bestämde sig för att skruva till handlingen ordentligt. Nio personer från nio olika orter i Australien väljer av helt olika anledningar att resa till Tranquillum House på en retreat i tio dagar.

Vår huvudperson Frances är en före detta succéförfattare vars skrivande stagnerat. Hon lider av svåra vallningar, har ryggsmärtor och dricker och äter lite för mycket. Men framför allt mår hon dåligt över att hon blivit utsatt för en sol- och vårare som hon verkligen trodde älskade henne. Den barnlösa Frances såg till och med fram emot att bli extramamma. Pengarna som svinet (men hon älskade honom så mycket!) blåste henne på klarar hon sig utan.

Nystart på retreat

Men det där sveket! Och hade han ens något barn? Frances självkänsla är helt bortblåst.

Nu ska hon försöka få en nystart hos den karismatiska Masha Dmitrichenko på Tranquillum House. Strax innan hon är framme måste hon stanna och få ett vansinnesutbrott i sin ensamhet, tror hon. Där utanför står en man som knackar på rutan och vill kolla läget. Han ser ut som en seriemördare tycker Frances (som alltid haft livlig fantasi).

Väl på plats börjar tio oförglömliga dagar med åtta främlingar varav en är seriemördaren.

Läs gärna All Inclusive först

Du måste inte ha läst All Inclusive av samma författare, men gör gärna det eftersom det finns vissa beröringspunkter.

Kriminalreporter Per Boman lämnar den lilla norrländska ort han bott i under många år för att ta hand om dödsboet efter sin (halv-)bror Ronny Eklund. Ronny har oväntat dött i en massiv hjärtinfarkt hemma i sin egen säng. Han hittades av ordföranden i bostadsrättsföreningen i Vasastan där han bodde.

Lägenheten är mycket välstädad (förutom något som tycks vara äggskal i en av garderoberna i sovrummet) men luktar avlopp och är värderad till 6 miljoner. Ordföranden säger att Ronny var skyldig föreningen pengar, så Per betalar utan att tänka mer på det.

Märkligt tomt hus

Han upptäcker att det enda värdefulla som Ronny har saknas: en målning av GAN, Gösta Adrian-Nilsson. Istället hänger där en tavla av Lasse Åberg med Musse Pigg-motiv. Per lägger också märke till att Ronny verkar ha sovit i sovrumsgarderoben och att huset känns märkligt tomt på övriga hyresgäster.

Per börjar så smått försöka lära känna sin döde bror, bland annat upptäcker han att Ronny skrivit en bok, men då Per inte är särskilt driven (trots att han är journalist) går det oändligt långsamt. Det växer fram en komplicerad bild av halvbrodern och under den vindlande och stundtals även svindlande vägen möter vi många olika karaktärer. Det här är underfundigt, skumt och dråpligt. Sträckläsningsvarning.

Din guide i dejtingdjungeln 

Det här är en härlig feelgood med lite svärta om en kvinna 60+.

När Rut en dag hittar ett par svarta spetstrosor i vardagsrumssoffan tänker hon att det är dottern (utflugen och med egen villa) som lämnat dem där. Men icke det. Rut får i stället ett telefonsamtal från en kvinna som presenterar sig som Hermans älskarinna. Rut vägrar att tro att det är hennes Herman kvinnan menar. När hon konfronterar honom faller han till föga, och innan Rut vet ordet av har hon lämnat den vackra villan och flyttat till en alldeles för dyr lägenhet. Maken, barn och barnbarn har varit navet i hennes liv även om hon haft ett tillfredsställande arbete. Hur ska hon kunna gå vidare?

Härlig utvecklingsroman

Hon inser dessutom att hon måste ha en inneboende för att klara ekonomin – och det är precis vad Rut behöver. Med hjälp av sin färgstarka inneboende ser hon snart livet med andra ögon och hoppet återvänder.  

Det här är en härlig utvecklingsroman för 60+ som även kan användas som guide över de bästa nöjesställena i Stockholm för den ålderskategorin. Den här romanen är sorglig, dråplig, rolig och mysig.

Uppskakande roman

Om ens mammor inte kan enas om man ska heta Malin eller Elin så får man kompromissa – och då blir det Melin. Nu ska hon tillbringa en termin i San Luis Obispo, Kalifornien, hos sin kusin Madi. Problemet med det namnet i U.S.A - om man inte är en Mel, och det är Melin INTE – är att det lätt blir melon eller någon annan frukt. Lucas Sparkman får till en hel fruktsallad, men det spelar ingen roll vilken frukt han väljer – Melin kommer springandes ändå.

Ingen är beredd

Snart kretsar hela hennes tillvaro kring Lucas och hans kompisar. Madi blir ihop med Lucas kompis och Melin tänker att de kan hänga alla fyra – men det tänker inte Lucas. I stället träffas de i största hemlighet trots att Melin vill ropa ut sin kärlek från taket de ofta sitter på. Lucas kompisar Zander, Kat, Pan och Alfie festar och gör galna saker tillsammans och varje gång Lucas är med hoppas Melin på att de ska gå hem tillsammans. Gänget har en vana att dra ett streck på armen för varje shot de tar, så länge man kommer ihåg.

Det här är lika uppskakande (ungdoms)roman som titeln anger, för visst, Lucas verkar gilla sin fruktsallad, men dynamiken i gruppen förändras under resans gång och när det värsta händer är ingen beredd.

Fler tips från Agneta