Allting växer

Försök strunta i det tråkiga, intetsägande bokomslaget. Bara öppna pärmen och börja läs, för det här är en fascinerande framtidsskildring som känns skrämmande trovärdig.

Efter klimatkatastrofer och världskrig lever människorna till synes vidare i all välmåga i högteknologiska klimatbubblor.  Det är en virtuell omgivning som individanpassas för varje person efter tycke och smak. Vill du ha utsikt över ett bergslandskap eller en vacker strand, det är bara att välja.    

Teknologiskt välordnat i förgiftad värld

Alla har inopererade implantat och givare som kontrollerar olika värden och hormonbalanser och automatiskt skickar ut mediciner när så behövs. Ögonlocksskärmar och öronimpar ger omedelbar kontakt med vem som helst, när som helst. Vänner och bekantas uppdateringar flimrar förbi i infoflödet, lite som facebook fungerar idag.

I början verkar det relativt oskyldigt och rätt fantastiskt hur fiffigt man har använt teknologin för att människor ska kunna leva bekvämt och behagligt i en karg, förgiftad och ödelagd värld. Men snart börjar vaga obehagskänslor komma upp till ytan. Människor är rangordnade, man måste förtjäna sin position och de bekvämligheter som ingår.

Övervakar oliktänkande

Jossi är nygift med Mads. Hon borde vara lycklig men hon känner sig vilsen, ångestfylld och funderar mycket kring döden. Hon besöker en läkare för att kolla upp sina värden lite extra, det måste ju vara någon obalans i kroppen som gör att hon känner sig så konstig.

Det som först verkar så välordnat och omtänksamt med all teknik visar sig istället vara ett sätt att övervaka människorna. Oliktänkande ska fås att inrätta sig i ledet igen. Jossi kommer i kontakt med en grupp människor som motsätter sig det etablerade samhället. De vill tillbaka till naturen, till mer frihet för individen.

Fler naturtips från Hilkka

  1. Löparens hjärta

    By: Torgeby, Markus Review by: Hilkka Horsma

    Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

  2. Närmare naturen

    By: Ottosson, Åsa Review by: Hilkka Horsma

    Jag mår bra ute i naturen. I skogen, vid sjön, på toppen av berget. Stressen rinner av mig, jag känner mig stärkt och får mer energi, balans. Att sätta ord på det välbefinnande som all slags natur kan ge känns ibland väldigt flummigt och på något sätt ovetenskapligt, oseriöst. I Närmare naturen får jag konkreta, vetenskapliga beskrivningar på varför jag känner som jag gör därute.

Show more...

Fler tips på Hilkkas tipsarsida