Allting växer

Försök strunta i det tråkiga, intetsägande bokomslaget. Bara öppna pärmen och börja läs, för det här är en fascinerande framtidsskildring som känns skrämmande trovärdig.

Efter klimatkatastrofer och världskrig lever människorna till synes vidare i all välmåga i högteknologiska klimatbubblor.  Det är en virtuell omgivning som individanpassas för varje person efter tycke och smak. Vill du ha utsikt över ett bergslandskap eller en vacker strand, det är bara att välja.    

Teknologiskt välordnat i förgiftad värld

Alla har inopererade implantat och givare som kontrollerar olika värden och hormonbalanser och automatiskt skickar ut mediciner när så behövs. Ögonlocksskärmar och öronimpar ger omedelbar kontakt med vem som helst, när som helst. Vänner och bekantas uppdateringar flimrar förbi i infoflödet, lite som facebook fungerar idag.

I början verkar det relativt oskyldigt och rätt fantastiskt hur fiffigt man har använt teknologin för att människor ska kunna leva bekvämt och behagligt i en karg, förgiftad och ödelagd värld. Men snart börjar vaga obehagskänslor komma upp till ytan. Människor är rangordnade, man måste förtjäna sin position och de bekvämligheter som ingår.

Övervakar oliktänkande

Jossi är nygift med Mads. Hon borde vara lycklig men hon känner sig vilsen, ångestfylld och funderar mycket kring döden. Hon besöker en läkare för att kolla upp sina värden lite extra, det måste ju vara någon obalans i kroppen som gör att hon känner sig så konstig.

Det som först verkar så välordnat och omtänksamt med all teknik visar sig istället vara ett sätt att övervaka människorna. Oliktänkande ska fås att inrätta sig i ledet igen. Jossi kommer i kontakt med en grupp människor som motsätter sig det etablerade samhället. De vill tillbaka till naturen, till mer frihet för individen.

Fler naturtips från Hilkka

  1. Livet i byn

    By: Olsson, Anna Review by: Hilkka Horsma

    En otroligt fin hyllning till det enkla men innehållsrika livet i en mindre by på landet. En livsstil, ett sätt att leva ute på landsbygden som idag blir allt svårare att klara av. Boken känns rakt igenom genuin och exklusiv. Vackra fotografier, ofta närbilder på en liten detalj, allt tryckt på kraftigt papper.

  2. Ögonblick i vår svenska natur

    By: Olausson, Kenneth Review by: Hilkka Horsma

    Fantastiska naturupplevelser kan man ha hemma i sin egen trädgård eller i parken alldeles i närheten. Det blir vi påminda om av den här vackra fotoboken.

Show more...

Fler tips på Hilkkas tipsarsida