Annelill Mickelsson Vallin

Vår tipsare Annelill Mickelsson Vallins bästa sommartips.

Annelill
Jag har alltid gillat att läsa böcker med övernaturliga inslag vilket tidigt ledde mig in på fantasyn. Numer finns det en subgenre kallad urban fantasy vilken jag alltmer övergått till. Här finns böcker som utspelar sig i verkliga världen men det finns övernaturliga inslag såsom varmpyrer, varulvar och häxor.

 

Olympens hjältar

Rick Riordan är en författare med många böcker bakom sig. En av hans bästa serier är den om Percy Jackson, son till en mänsklig kvinna och Poseidon, havsguden.

Efter den första kvintetten böcker om Percys äventyr översätts en ny serie kallad Olympens hjältar där Den försvunna hjälten är den första delen. Här har Percy mystiskt försvunnit och Annabeth söker desperat efter honom. Samtidigt har en ny kille, Jason, dykt upp i Halvblodslägret, utan minnen av sitt tidigare liv. Tillsammans med Piper och Leo måste han utföra ett uppdrag för att rädda världen. Det visar sig också att det är gudarna som har ett finger med i spelet både med Percys försvinnande och Jasons uppdykande.

Fortsättningsböckerna håller minst lika bra kvalitet som den första boken och de är riktiga bladvändare. Handlingen är synnerligen händelserik och det är inte helt säkert hur det ska sluta. Fler huvudpersoner tillkommer och handlingen upphör inte att förvåna mig. Varje bok slutar med en cliffhanger så man måste bara fortsätta läsa.

Månkrönikan och folksaga

En annan serie som gjort beständigt intryck på mig är Månkrönikan där den första delen är Cinder. Här har författaren tagit karaktärer ur folksagan och spunnit en helt ny berättelse omkring dem. Cinder bor med sin styvmor och två styvsystrar i ett framtida Beijing där robotar och annan avancerad teknik är vardagsmat.

Cinder är en cyborg, vilka ses som en andra klassens invånare. Till marknaden där hon arbetar kommer prins Kai och visar sig behöva hennes hjälp som mekaniker. En spännande historia följer med både intergalaktiska hot, en dödlig sjukdomsepidemi och såklart en kärlekshistoria med alla odds emot sig. Följande delar handlar om Scarlet (Rödluvan), Cress (Rapunzel) och Winter (Snövit).

Härskarklass på Mars

Har du som jag velat läsa mer efter att Hungerspelen tog slut eller letat efter ett alternativ till den serien? Pierce Brown har skrivit en oerhört spännande bok med oväntade vändningar om Darrow, en ung kille från den röda arbetarklassen på planeten Mars. När boken börjar är han gift och arbetar i gruvorna men drömmer om en bättre värld. Då hans fru dödas börjar han tvivla på systemet. Det visar sig att på Mars yta lever flera andra klasser gott och bäst av dem alla har härskarklassen De gyllene. Darrow blir besatt av tankar på hämnd och beslutar sig, med hjälp av andra rebeller, för att infiltrera De gyllene och rasera systemet.

Hittills finns det två böcker översatta till svenska i den här serien: Rött uppror och Gyllene sonen.

Rött uppror finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning. Här kan du läsa om vem som får låna talböcker >>> 


 

Audience:

Tags:

Written by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, June 20, 2016