Annelills sommarlovstips för barn

Vad ska du göra på sommarlovet? Jag har lästipsen.

Lättläst med sagokänsla

Tvillingarna Nova och Simon i Fallet med den försvunna enhörningen kommer på att de ska starta en detektivbyrå. Simon misstänker att det kan bli lite farligt så han kommer med förslaget att istället starta en hjälparbyrå, vilket skulle innebära att de fick hjälpa till med allt möjligt, inte bara farligheter.

På gården står en gammal husvagn som de städar ur och strax har de sitt halvhemliga högkvarter färdigt.

Jagas av troll

Deras första kund blir en olycklig skogstomte som tappat bort ett enhörningsföl, Stjärnöga, som tomten skulle passa. Nu behöver han hjälp med att leta reda på det. Problemet är bara att tomten inte är så särskilt modig.

Det blir ett spännande äventyr där de både fångas av ett träd och jagas av troll innan de lyckligen kommer ut ur skogen.

Boken är en fristående del i serien om Hjälparbyrån. I alla delar kommer barnen i kontakt med olika sagoväsen som troll, sjömonster och féer. 

Dubbeldeckarna och bagaren

Några andra barn som gillar att lösa mysterier är Tilde och Oskar i Dubbeldeckarna och fallet med de mystiska stölderna.

Tilde och Oskar har sommarlov och är sysslolösa. De har inget att hitta på och inget fall att nysta i.

Då läser Tilde i tidningen om att en skåpbil stulits från Socker-Larsen i grannstaden, men det tycker Oskar är för långt bort för att undersöka. Men så kommer han på vad han saknat hela dagen, doften av jäst. Det brukar alltid lukta bortifrån bagare Monsen, men inte idag. När de går dit så upptäcker de en polisbil utanför. Bagare Monsen berättar att all jäst stulits så nu kan han inte baka.

Plötsligt så har Dubbeldeckarna ett nytt fall.

Sommar på biblioteket

Falafelflickorna utspelar sig i en Stockholmsförort. Där bor 12-åriga Hawa, en tuff tjej med stor familj. Hon drömmer om att en dag bli polis.

Nu är det sommarlov och tryckande varmt. Hawa beslutar sig för att starta en detektivbyrå under sommaren och sätter upp en skylt. Snart får hon sitt första fall. En klasskompis, Halima, riskerar att bli bortgift med en mycket äldre kusin, och vänder sig till Hawa för att få hjälp. Det här blir ett mycket klurigt fall för Hawa att försöka lösa men hon ger inte upp i första taget.

Gömma kompisen

Hawa trivs bäst på det lilla biblioteket som finns på området. Bibliotekarien Barbro ska resa på semester och biblioteket måste hålla stängt några veckor. Barbros hundvakt har fått förhinder och nu undrar hon om inte Hawa skulle kunna hjälpa henne under tiden hon är bortrest. Hawa ställer gärna upp men då hon inte kan ta hem hunden till sig så får den vara i ett rum på biblioteket och Hawa går ut med den några gånger varje dag. Däremellan kan Hawa tillbringa så mycket tid hon vill på biblioteket i lugn och ro, utan att ständigt behöva hjälpa till med småsyskonen.

Det visar sig att det inte blir så lugnt på biblioteket trots allt när Hawa blir tvungen att gömma Halima där.

Dramatiskt slut

Syskonen Meg och Frank har i Mysteriet på Hester Hill blivit skickade ut på landet för att vara några veckor hos sin farbror Eliot och hans sambo Carl på Hester Hill.

Barnens föräldrar har flyttat isär och diskuterar hur de ska göra i framtiden. Meg och Frank ser helst att de flyttar ihop igen, men samtidigt så är det väldigt jobbigt med föräldrarnas ständiga gräl.

När de kommer till Svartheds järnvägsstation syns inte farbror Eliot till. Meg kikar in genom ett fönster på stationen och ser en flicka med fläta sitta inne i vänthallen. När Meg också tänker gå in upptäcker syskonen att järnvägsstationen är stängd och förbommad. Kort därefter dyker farbror Eliot upp med sin bil.

Spökröster?

Hester Hill visar sig vara en stor gård. Meg och Frank får varsitt rum på samma våning. I Megs rum hänger en tavla med bild på de som en gång bodde på Hester Hill. Där finns en flicka med lång fläta som ser ut precis som flickan på järnvägsstationen.

Redan första natten hör Meg underliga ljud från våningen ovanför och dagen därefter hör hon en flickröst i skogen ropa på Nikodemus, utan att se någon där.

Det här artar sig till ett ordentligt mysterium som barnen börjar forska i. De får vara med om mycket innan den dramatiska upplösningen. En riktig bladvändare.

Kuslig bok

En något kuslig bok för barn i mellanstadieåldern är Kronan. Den handlar om Mimmi som bor med mamma och mammans sambo Broman. Broman älskar att reparera gamla bilar och nu har han fyndat en gammal Lincoln. Mimmi och kompisen Henry roar sig med att leta igenom bilen för vem vet vad man kan hitta där.

Mystisk krona

Ur en spricka i bagageutrymmet lyckas barnen lirka fram en tygpåse som visar sig innehålla en gammal krona. När Henry provar den ser han konstiga bilder som får honom att slita av sig kronan. Barnen beslutar sig för att gräva ner den.

När de nästa dag kommer till platsen beter sig myrorna väldigt underligt. De går runt i en cirkel kring platsen där kronan ligger begravd. Då bestämmer sig barnen för att flytta på den till ett stenröse. Efter en dag så ser stenen de lade ovanför kronan ut som stora apelsinklyftor. Hur ska de lyckas bli av med kronan?

Om Anton år 1848

Sara Lövestam har skrivit ungdomsboken Gruvan. Här handlar det om Ellen och hennes familj som ska vara på Utö över sommaren. En natt vill hon sova själv i skjulet utanför sommarhuset. Då hittar hon en gammal dagbok och börjar läsa.

1848 lever Anton i skjulet med sin familj. Han ska snart sluta skolan och börja arbeta i gruvan. Dock får han ett stipendium till vidare utbildning. När det kommer till gruvfogdens kännedom så lyckas fogden se till att stipendiet blir indraget, eftersom han inte tycker att gruvarbetarna ska tro att de är något.

Sanningen gör ont

Besviken söker sig Anton till gruvfogdens gård för att försöka övertala honom att ändra sig. Där får han av misstag höra sanningen och förtvivlad stjäl han en dyrbar klocka, vilken han gömmer.

Ellen lever sig in i berättelsen alltmer under läsningens gång och när hon till slut lyckas få veta vilket tragiskt öde Anton fick, beslutar hon sig för att han ska få upprättelse.

Bra högläsningsbok

En hjärtevärmande bok som börjar i moll men slutar i dur, vilket även stämmer för Lära hundar simma.   

Olle har precis gått ut 2:an och fått sommarlov. När fröken önskar dem glad sommar så säger hon också hur roligt det skulle vara om alla klarade simma 25 meter när höstterminen börjar. Kompisarna berättar på avslutningsdagen om allt roligt de ska göra under sommaren, till exempel åka till Turkiet, men Olle vet att hans mamma inte har råd med det. Och så mycket lättare det skulle vara att få lära sig simma i en pool med klarblått vatten, tänker han.

Hunden Riska

Mamma ska jobba nästan hela sommaren och Olle och lillasyster Lill-Karin vara på fritids under tiden. Men först av allt ska de åka och hälsa på mammas syster Gunilla och hennes man Åke, som bor på en lantgård.

Det blir trots allt en händelserik sommar, visar det sig. Olle lär känna en annan Olle och hans hund Riska, han träffar en tant som ser ut som ett flöte men simmar jättebra. När hans lillasyster gör illa sig och måste ligga på lasarettet så han får Olle vara extra lång tid på landet och han får en jämnårig kompis, Ninni.

Dessutom så lär sig både Olle och hunden Riska att simma under sommaren, och Olle lyckas till och med ta Simborgarmärket. En bok som passar utmärkt för högläsning.

Fler tips från Annelill