Bergens stjärnor

Om otroliga kvinnor som mot stora delar av omgivningens vilja utförde ett arbete som ofta var både otacksamt och svårt. Nämligen ridande bibliotekarier.

Alice är en nygift engelska som följt sin make Bennett Van Cleve till hans hemort Baileyville i Kentucky 1937. Hon ser fram emot ett friare liv som gift men upptäcker snart att det är raka motsatsen. Makarna bor i samma hus som Bennetts far, vilket visar sig vara en man med besämda åsikter om det mesta, däribland att en kvinnas plats är i hemmet.

Trots misstänksamhet - folk lånar

Alice känner sig alltmer uttråkad och när det under ett möte efterlyses frivilliga till projektet med ridande bibliotekarier, initierat av landets första dam Eleanor Roosevelt, anmäler sig Alice. Svärfadern är genast emot det hela men när Alice menar att det är ett behjärtansvärt projekt som även hjälper att sprida Guds ord så måste han ge med sig.

I de andra bibliotekarierna hittar Alice snart vänner. De blir en sammansvetsad grupp som rider ut i alla de väder, upp i bergen till de mest avlägsna stugor. Många är de som ser med misstänksamhet på dem men allt eftersom börjar fler och fler låna böcker.

Stela middagar

Samtidigt blir äktenskapet med Bennett allt sämre. Bennett är hellre ute med sina vänner än umgås med Alice och middagarna i huset är stela historier där det mestadels är svärfadern och Bennet som pratar om gruvan och annat.

Det här är en väldigt bra skriven bok med medryckande och färgstarka beskrivningar av tiden, samhället och kvinnornas gemenskap. Att det dessutom bygger på verkliga händelser gör det ännu mer intressant.

Bergens stjärnor är också inläst som talbok för dig med läsnedsättning.

Fler tips från Annelill

 1. Ekon av längtan

  By: McKinley, Tamara Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Om kärlek i skuggan av krig och hemligheter som inte kan döljas för evigt.

 2. En liten värld

  By: Hellberg, Åsa Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Elsa är en sjuttioårig änka som bestämt sig för att hon vill ut och se världen. Ensam törs hon inte åka. Därför bestämmer hon sig för att följa efter den tredje personen som stiger på Arlanda express. Pass och olika valutor har hon redan ordnat med.

 3. Mat och kärlek i Minnesota

  By: Stradal, J Ryan Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Småtrevlig bok som kan värma både matintresserade och andra.

 4. Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt

  By: Bivald, Katarina Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en vardagshistoria med människor som tagna direkt ut verkliga livet. Man fångas snabbt av berättelsen och kan bara känna med romanens huvudkaraktör Anette när hon våndas över separationen från dottern. En bok som säkert kan tilltala många vuxna.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, March 8, 2021